Vreemdelingen op speciale scholen voor basisonderwijs

Het bestuur van een speciale school voor basisonderwijs kan aanvullende bekostiging aanvragen voor de opvang van vreemdelingen. Alle leerlingen met een verblijfstitel worden gezien als vreemdeling. Hier vallen ook Oekraïense vluchtelingen onder. Alleen de leerlingen met een verblijfstitel die in Nederland zijn geboren, komen niet in aanmerking voor de aanvullende bekostiging.

Start bekostiging

De voorwaarden voor deze bekostiging zijn gewijzigd vanaf peildatum 1 juli 2024. De bekostiging start vanaf de datum van de 1e inschrijving op een school. Dus niet meer vanaf de datum van vestiging in Nederland.

Voorwaarden

  • Op de speciale school voor basisonderwijs staan minimaal 4 vreemdelingen korter dan 1 jaar ingeschreven op een school.
  • De leerling woont in Nederland.

Maximaal 1 jaar bekostiging

Per leerling ontvangt u maximaal 1 jaar aanvullende bekostiging. Deze periode start vanaf de 1e dag dat de leerling is ingeschreven op een school. Dit is anders bij leerlingen die voor hun 4e verjaardag naar Nederland zijn gekomen. Bij deze leerlingen moet rekening worden gehouden met de periode wanneer ze in Nederland zijn komen wonen en hun 4e verjaardag.

Leerling voor zijn 4e jaar in Nederland

Leerlingen die jonger dan 4 jaar waren op de datum dat ze in Nederland zijn komen wonen, komen niet in aanmerking voor de aanvullende bekostiging voor de hele periode van 12 maanden. De periode tussen de datum wanneer ze in Nederland zijn komen wonen en de 4e verjaardag wordt van de bekostigingsperiode afgetrokken. Het maakt niet uit op welke datum deze leerlingen zijn ingeschreven op de school.

Voorbeeld: 

Een vreemdeling van 3 jaar en 7 maanden komt in Nederland wonen. Het duurde 5 maanden voordat deze leerling 4 jaar werd en op uw school kwam. U kunt voor deze leerling nog 7 maanden aanvullende bekostiging aanvragen.

Bekostiging aanvragen

  1. Log in op Mijn DUO en gebruik het formulier ‘Aanvullende bekostiging - Vreemdelingen op speciale scholen voor basisonderwijs’.
  2. Vul in hoeveel leerlingen in aanmerking komen voor deze bekostiging. Gebruik hiervoor het bestand Nieuwkomers in Mijn DUO.
  3. Aanvragen die voor de peildatum of na de deadline binnenkomen worden afgewezen. 
  4. U krijgt direct per e-mail een bevestiging en een referentienummer. Dit geldt als bewijs voor uw aanvraag.
  5. Controleer of u deze e-mail hebt gekregen.
  6. Het bestuur ontvangt de beschikking uiterlijk 16 weken na ontvangst van de aanvraag.

Bestand Nieuwkomers

Gebruik het ‘bestand Nieuwkomers’ bij het invullen van dit formulier. Hierin staat een overzicht van de nieuwkomers op uw school per peildatum. U kunt zo controleren voor welke leerlingen u aanvullende bekostiging kunt aanvragen. U vindt het bestand 8 dagen na de peildatum in Mijn DUO > Bestanden downloaden en versturen > Download een bestand. Het bestand blijft hier 8 weken staan.

Voor het beoordelen van de gegevens in het bestand is een handleiding beschikbaar op de pagina ROD controleren

Belangrijke datums

Peildatum Bestand Nieuwkomers beschikbaar Deadline ontvangst DUO
1 januari 2025 8 januari 2025 30 januari 2025
1 april 2025 8 april 2025 29 april 2025
1 juli 2025 8 juli 2025 26 augustus 2025
1 oktober 2025 8 oktober 2025 29 oktober 2025

Geen bewijsstukken nodig

U hoeft geen documenten over de verblijfstatus in de leerlingenadministratie te bewaren. Ook hoeft u geen bewijsstukken te geven bij een controle. De overheid bezit deze gegevens al.

Aanvragen lukt niet

Hebt u nog geen toegang tot Mijn DUO? Lees dan hoe u toegang regelt. Digitaal aanvragen is snel en veilig. U ontvangt direct een bevestiging.

Als digitaal aanvragen niet lukt, kunt u het pdf-formulier opsturen naar:

Dienst Uitvoering Onderwijs
Postbus 30205
2500 GE Den Haag

Regelgeving

Kijk voor meer informatie in artikel 36 Link opent externe pagina  van de Regeling bekostiging WPO en WEC 2025.

Financiering NPO augustus 2021 tot augustus 2023

Van augustus 2021 tot augustus 2023 is er extra aanvullende bekostiging verstrekt voor ondersteuning aan nieuwkomers in het onderwijs. Dit is onderdeel van het Herstel- en Veerkrachtplan van het Nationaal Programma Onderwijs en is medegefinancierd door de Europese Unie.

Logo Gefinancierd door EU

Contact

U kunt uw vraag telefonisch of per mail stellen.

Mailen

Stel uw vraag via ico@duo.nl. Vermeld uw instellingscode of bestuursnummer. We beantwoorden uw mail binnen 5 werkdagen.

Bellen

U kunt ons bellen op 070 757 51 11 op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur. 

Terugbelverzoek

Hebt u na 13.00 uur een vraag? Mail dan naar ico@duo.nl en zet bij het onderwerp: terugbelverzoek. Vermeld in de mail uw naam, telefoonnummer en eventueel instellingscode. We bellen u vandaag of de volgende werkdag terug.

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.