Privacy

Verschillende wetten bevatten bepalingen om de persoonsgegevens van leerlingen, studenten en ouders te beschermen.

Registers van DUO

BRON is het belangrijkste register met persoonsgegevens dat DUO beheert. Maar ook in bijvoorbeeld het diplomaregister, en het verzuimloket worden persoonsgegevens opgeslagen. DUO en de instellingen moeten ervoor zorgen dat deze gegevens niet in verkeerde handen vallen.

In de Wet bescherming persoonsgegevens staat wat er wel en niet mag met persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens controleert of een organisatie zich aan de Wet bescherming persoonsgegevens houdt.

Bewaartermijn gegevens

In de Wet bescherming persoonsgegevens staat geen concrete bewaartermijn voor persoonsgegevens. In de verschillende uitvoeringswetten staan wel bewaartermijnen beschreven. DUO hanteert de volgende bewaartermijnen:

  • Meldingen in het verzuimregister worden 2 jaar bewaard.
  • Gegevens van overleden personen worden 2 jaar bewaard.
  • Gegevens over studenten in het hoger onderwijs worden 25 jaar bewaard.
  • Gegevens over leerlingen in het basisonderwijs worden bewaard tot 5 jaar na de laatste uitschrijving. Hetzelfde geldt voor gegevens over leerlingen in het voortgezet onderwijs en studenten in het middelbaar beroepsonderwijs.
  • Examenresultaten in het diplomaregister worden 60 jaar bewaard, tenzij de betrokkene eerder overlijdt.

De gegevens worden vernietigd in het jaar na het aflopen van de bewaartermijn.

In de openbare onderwijsdata vindt u de tellingen van andere scholen. Gemeenten en administratiekantoren kunnen hier de aantallen leerlingen per school opvragen.

Gegevens in BRON

DUO beheert BRON namens de minister van OCW. DUO gebruikt de gegevens in BRON voor het vaststellen van de bekostiging. Daarnaast worden de gegevens gebruikt door het ministerie van OCW, scholen en schoolbesturen, gemeenten, het CBS, Vensters PO en de IvhO.

Rechten van studenten en ouders

Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens kunnen leerlingen, studenten en ouders DUO verzoeken om inzage en correctie van hun persoonsgegevens. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om verzet aan te tekenen tegen het gebruik ervan. Is de leerling of student nog geen 16, dan moet een ouder het verzoek indienen. U kunt leerlingen, studenten en ouders voor meer informatie verwijzen naar DUO Particulier.

In de Wet op het primair onderwijs en de Wet op de expertisecentra staat welke gegevens u moet uitwisselen met BRON. In de Wet op het onderwijstoezicht staat aan welke partijen DUO de gegevens uit BRON mag leveren.

Leerling in onveilige situatie

Is het van belang dat de verblijfplaats van een leerling of student geheim blijft? Hiervoor heeft DUO een aparte procedure. Heeft u te maken met een leerling of student in een onveilige situatie, neem dan contact op met DUO. Wordt de leerling of student vermist, dan is het begrijpelijk dat u bezorgd bent. Toch mag u de registers van DUO niet gebruiken om de leerling te vinden.