Naar Home

EHerkenning gebruiken

Voor zakelijke klanten die in Nederland staan ingeschreven, wordt het gebruik van eHerkenning verplicht. Uw beheerder voor Mijn DUO heeft een e-mail ontvangen met instructies. Wij verzoeken u de overstap zo spoedig mogelijk af te ronden. Hiermee voorkomt u dat u straks geen toegang meer hebt tot Mijn DUO.

DUO gaat al zijn portalen aansluiten op eHerkenning. U gebruikt dus voor alle DUO-portalen hetzelfde inlogmiddel. Voor de Portal Inburgering klikt u hier.

U hebt geen eHerkenning nodig voor de machinekoppeling van uw administratiepakket met DUO, bijvoorbeeld voor ROD. Hiervoor blijven de certificaten gelden.

Waarom eHerkenning?

 • veilig: meer zekerheid over uw online identiteit
 • met eHerkenning kunt u bij meerdere organisaties inloggen
 • makkelijk en betrouwbaar

Nieuwe gebruikers Mijn DUO

U hebt 2 zaken nodig om toegang te krijgen:

 • EHerkenning op niveau EH3. De machtigingenbeheerder van uw organisatie kan dit eHerkenningsmiddel aanvragen Link opent externe pagina .
 • Een beheerder voor Mijn DUO. Deze persoon kan de juiste autorisaties toekennen. Heeft uw organisatie nog geen beheerder voor Mijn DUO? Regel het met het formulier Aanmelding en wijziging Mijn DUO Zakelijk.

Bestaande gebruikers Mijn DUO

Hebt u al toegang tot Mijn DUO en logt u nu nog in met een token? Zorg dan voor een overstap naar eHerkenning. Vraag uw beheerder en raadpleeg de handleiding Mijn DUO voor handleiding Mijn DUO voor beheerders of de handleiding Mijn DUO voor gebruikers.

Voorbereiden op inloggen met eHerkenning

Als beheerder Mijn DUO kunt u het gebruik van eHerkenning binnen uw organisatie voorbereiden:

 • Stel een coördinator aan die de overstap naar eHerkenning coördineert.
 • Zoek uit of eHerkenning binnen uw bestuur of organisatie al wordt gebruikt en of er al een machtigingenbeheerder Link opent externe pagina  voor eHerkenning is.
 • EHerkenning is persoonsgebonden. Bepaal welke collega toegang moet hebben.
 • Informeer uw gebruikers over de aanvraag. Zij zullen hiervoor informatie moeten verstrekken aan de machtigingenbeheerder eHerkenning.
 • Kijk op eHerkenning.nl voor een overzicht van leveranciers Link opent externe pagina van eHerkenning.
 • Kies minimaal voor het betrouwbaarheidsniveau EH3 (substantieel), met een machtiging voor de dienst 'Mijn DUO voor zakelijke klanten'.
 • Houd rekening met de tijd die uw leverancier nodig heeft.

Hebt u eenmaal ingelogd met eHerkenning? Dan is eHerkenning vanaf dat moment het enige geldige inlogmiddel voor Mijn DUO.

Ik heb al EH3, maar nog niet voor Mijn DUO

Hebt u al eHerkenning op niveau EH3? Dan hoeft u geen nieuw eHerkenningsmiddel aan te vragen. Wel moet u zich laten machtigen Link opent externe pagina voor de dienst 'Mijn DUO voor zakelijke klanten'. Dit regelt u bij de leverancier van uw eHerkenningsmiddel.

Kosten

U moet betalen voor het gebruik van eHerkenning. De kosten verschillen per leverancier Link opent externe pagina . U krijgt hier geen vergoeding voor.

Machtigen van andere organisaties

Algemeen

U kunt een andere organisatie machtigen om voor u zaken te regelen met eHerkenning, bijvoorbeeld een ander bestuur, een administratiekantoor of een gemeente waarmee u samenwerkt. Dit doet u met het formulier 'Machtiging verwerking door derden'.

Wet inburgeren

Voor de Wet inburgering kunt u de uitvoering van de wet uitbesteden aan een andere organisatie, zoals een gemeente of derde partij. Dit doet u met het formulier 'Verklaring uitbesteding uitvoering WI aan andere gemeente of derde partij'.

XBRL-portaal

Voor het XBRL-portaal regelt u de machtiging met de dienst Ketenmachtiging Link opent externe pagina van eHerkenning.

Wilt u een andere organisatie toegang geven tot het Portaal Inburgering (PIB)? Dan kunt u aan personen van deze organisatie een eHerkenningsmiddel en gekoppeld account voor Mijn DUO Zakelijk geven. Als deze personen voor meer gemeenten werken, hebben zij per gemeente hun eigen account nodig.

Wet digitale overheid

De Wet digitale overheid Link opent externe pagina is in voorbereiding. Deze wet regelt het veilig en betrouwbaar inloggen bij overheidsdiensten. Hierbij moet het beveiligingsniveau 'substantieel' zijn.

EHerkenning op het betrouwbaarheidsniveau EH3 voldoet aan de recentste veiligheidseisen. Daarom gaat ook DUO over op eHerkenning. Zo zijn de gegevens van uw onderwijsinstelling nog beter beschermd.

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Verbergen feedback scherm Sluiten feedback scherm Tonen feedback scherm
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee