Bekostiging (voortgezet) speciaal onderwijs
- In het kort
- Basisbekostiging
- Extra bekostiging
- Ondersteuningsbekostiging
- Aanvullende bekostiging
- Overgangsbekostiging
Aanvullende bekostiging
(V)so-scholen ontvangen in bepaalde situaties ook aanvullende bekostiging. De bekostiging kunt u automatisch ontvangen of zelf aanvragen.
Automatisch ontvangen
Er zijn 4 soorten bekostiging die een school automatisch ontvangt als de school voldoet aan de voorwaarden.
Professionalisering en begeleiding van starters en schoolleiders
Een (v)so-school cluster 3 en 4 ontvangt automatisch aanvullende bekostiging voor professionalisering en begeleiding van starters en schoolleiders. DUO berekent de bekostiging met een bedrag per leerling.
Arbeidsmarkttoelage
Een aantal vestigingen van vso-scholen behoort tot de 15% vestigingen met het hoogste aantal leerlingen met een Niet-Nederlandse achtergrond. Deze vestigingen staan in de bijlage van de Regeling arbeidsmarkttoelage. U gebruikt de bekostiging om personeel te behouden en nieuw personeel aan te trekken voor onderwijs aan de meest kwetsbare leerlingen.
U ontvangt als bestuur van zo’n vestiging de bekostiging automatisch. Het bestaat uit een vast bedrag per leerling.
GJI of JJI
Het bestuur van een (v)so-school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen met een vestiging die gebruikt wordt als gesloten justitiële inrichting (GJI), of is verbonden aan een instelling voor gesloten jeugdzorg (JJI), ontvangt automatisch aanvullende bekostiging.
Aanvullende bekostiging bij overgangsrecht
Sinds 1 januari 2023 wordt het primair onderwijs bekostigd vanuit de regels van de Vereenvoudiging bekostiging. Voor de jaren 2023, 2024 en 2025 is er een overgangsregeling. Schoolbesturen konden op deze manier wennen aan de bekostiging.
Ondanks de overgangsregeling hebben schoolbesturen grote negatieve gevolgen ervaren. Dit komt door wijzigingen in leerlingaantallen. Schoolbesturen ontvangen daarom eenmalig een aanvullende bekostiging om dit financieel op te vangen.
Voorwaarden
- Het negatieve verschil in kalenderjaar 2025 moet in de overgangsbekostiging op bestuursniveau groter zijn dan 1% vergeleken met 2023. 2023 is het jaar waarop de overgangsbekostiging is gebaseerd.
- Het negatieve verschil in overgangsbekostiging op bestuursniveau moet groter zijn dan €25.000.
- Als een schoolbestuur een positieve overgangsbekostiging heeft in 2025, moet de verhouding met overgangsbekostiging 2023 groter zijn dan 5.
Schoolbesturen die aan deze voorwaarden voldoen, vinden de beschikking op het Ofb van december 2024.
Regelgeving
Kijk voor meer informatie over aanvullende bekostiging bij overgangsrecht in de Regeling aanvullende bekostiging bij overgangsrecht vereenvoudiging bekostiging po 2025 Link opent externe pagina .
Zelf aanvragen
Een bestuur van een vso-school kan voor leerlingen met een ernstige meervoudige beperking aanvullende bekostiging aanvragen. Bij aanvullende bekostiging leest u hoe en wanneer u dit doet.
Financiering NPO 2021 en 2022
In 2021 en 2022 is er extra aanvullende bekostiging verstrekt aan schoolbesturen om leerlingen en studenten te ondersteunen in het laatste leerjaar. Dit is onderdeel van het Herstel- en Veerkrachtplan van het Nationaal Programma Onderwijs en is medegefinancierd door de Europese Unie.
Contact
U kunt uw vraag telefonisch of per mail stellen.
Mailen
Stel uw vraag via ico@duo.nl. Vermeld uw instellingscode of bestuursnummer. We beantwoorden uw mail binnen 5 werkdagen.
Bellen
U kunt ons bellen op 070 757 51 11 op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur.
Terugbelverzoek
Hebt u na 13.00 uur een vraag? Mail dan naar ico@duo.nl en zet bij het onderwerp: terugbelverzoek. Vermeld in de mail uw naam, telefoonnummer en eventueel instellingscode. We bellen u vandaag of de volgende werkdag terug.