Naar Leerlingenadministratie

Uitschrijven leerling

Als een leerling uw school verlaat, moet u hem uitschrijven. Registreer de uitschrijfdatum in uw LAS en wissel de datum uit met het Register Onderwijsdeelnemers (ROD, voorheen BRON). Met de uitschrijfhulp ziet u binnen een paar stappen wanneer u een leerling mag uitschrijven.

Uitschrijfdatum

De uitschrijfdatum is afhankelijk van de situatie.

Uitschrijven na het examen

Heeft de leerling examen gedaan en het diploma gehaald? Gebruik dan de uitslagdatum van het examen als uitschrijfdatum.

Leerling naar andere school

Als de leerling een opleiding tussentijds beëindigt en uw school verlaat, schrijft u de leerling pas uit als u zeker weet dat hij naar een andere school gaat. Een inschrijfbewijs van de nieuwe school is vooraf niet nodig. Stem de uitschrijfdatum af met de andere school. De in- en uitschrijfdatum moeten op elkaar aansluiten. Er mag dus geen weekend tussen zitten.

Zodra de inschrijving op de nieuwe school in ROD staat, ontvangt u een bericht met de inschrijfdatum in uw LAS. De nieuwe school ontvangt uw uitschrijfdatum in hun LAS. 

Nieuwe school niet bekend

Is de leerling langere tijd afwezig en is er geen inschrijving op een andere school bekend? Neem dan contact op met de leerplichtambtenaar. De leerling kan in overleg met de leerplichtambtenaar worden uitgeschreven. Als uitschrijfdatum hanteert u de laatste schooldag van de leerling.

Uitschrijfbewijs

Vanaf 1 juli 2021 hoeft u geen papieren uitschrijfbewijs meer mee te geven aan de leerling.

Inschrijving verwijderen

Het verwijderen van een inschrijving is niet hetzelfde als het uitschrijven van een leerling. Verwijder de inschrijving alleen als de leerling nooit onderwijs heeft gevolgd op uw school. U verwijdert de inschrijving uit ROD door een bericht ‘Verwijdering inschrijving’ uit te wisselen.

Handmatige mutaties

Kunt u een mutatie zelf niet meer uitvoeren en uw softwareleverancier ook niet? Alleen in dat geval kunnen wij de mutatie voor u uitvoeren.

  1. Log in op Mijn DUO
  2. Ga naar BRON-(VA)VO
  3. Ga naar Verzoek handmatige mutatie en vul de gevraagde gegevens in.
  4. Als het nodig is een bijlage mee te sturen, dan kunt u die uploaden via bestandsuitwisseling. Bijvoorbeeld een kopie diploma. Verwijs in het Verzoek handmatige mutatie naar de bijlage.

Om een handmatige mutatie te kunnen doen, hebt u in Mijn DUO de rol ‘BRON-VO verzoek Handmatige Mutatie’ of ‘BRON-VAVO verzoek Handmatige Mutatie’ nodig. De beheerder bij uw school kan deze rol aan uw account koppelen. Het kenmerk moet de instellingscode (voorheen BRIN-nummer) van uw school zijn.

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Verbergen Sluiten Tonen
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee