Aanvragen

Doet u mbo, hbo of universiteit? Dan kunt u studiefinanciering aanvragen. Vraag uw studiefinanciering op tijd aan. Het liefst minstens 8 weken voordat u er recht op hebt. Dan weet u zeker dat u niets misloopt.

Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen. U bepaalt zelf welke onderdelen u aanvraagt.

Aanvragen studiefinanciering

 1. Vraag een DigiD aan. Link opent externe pagina DigiD is uw inlogcode voor de hele overheid. U krijgt na uw aanvraag binnen 3 werkdagen een brief met inloggegevens.
 2. Log in op Mijn DUO om studiefinanciering aan te vragen.
 3. Koop een persoonlijke OV-chipkaart Link opent externe pagina . U hebt de kaart nodig om daarop uw studentenreisproduct te zetten.

Inloggen Mijn DUOMet DigiD

Aanvragen studiefinanciering voor maanden die voorbij zijn

Voor het lopende studiejaar (voor mbo vanaf 1 augustus, voor hbo en universiteit vanaf 1 september) kunt u nog studiefinanciering krijgen voor maanden die voorbij zijn. Dit noemen we 'terugwerkende kracht'. Het studentenreisproduct kunt u niet meer aanvragen voor maanden die al voorbij zijn.

 1. Log in op Mijn DUO.
 2. Ga naar 'Mijn Producten' en 'Studiefinanciering'.
 3. Klik rechtsboven in beeld op 'Studiefinanciering'. Hier vindt u een groene knop 'Aanvraag studiefinanciering vervroegen'. De rest wijst zich vanzelf.

Inloggen Mijn DUOWith DigiD

Aanvragen studiefinanciering Caribisch gebied

Woont u op Aruba, Curaçao, Sint Maarten of in Caribisch Nederland? Dan gaat studiefinanciering aanvragen iets anders.

 1. Vraag studiefinanciering aan met het formulier ‘Aanvraag studiefinanciering voor studenten uit het Caribisch gebied’ (mbo of hoger onderwijs). Vul het formulier digitaal in, zodat uw gegevens goed leesbaar zijn. Regel dit minimaal 3 maanden voordat uw opleiding in Nederland begint.
 2. Stuur bewijsstukken mee met het formulier. Op het formulier staat welke bewijsstukken het zijn.
 3. U krijgt een e-mail als uw aanvraag voor studiefinanciering is verwerkt. In deze mail staat dat er een bericht naar uw (post)adres onderweg is. In het bericht ziet u de hoogte van uw studiefinanciering en wanneer de studiefinanciering ingaat.
 4. U krijgt uw BSN per post van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG). U kunt uw BSN ook opvragen door DUO te bellen. Dit kan pas als u de e-mail uit stap 3 hebt gehad.
 5. Met uw BSN kunt u DigiD aanvragen. DigiD is uw inlogcode voor de hele overheid. Met DigiD kunt u inloggen op Mijn DUO. In de checklist DigiD aanvragen leest u hoe u dit doet.
 6. Geef uw Nederlandse bankrekeningnummer door via Mijn DUO.

Video Studiefinanciering aanvragen vanuit het Caribisch gebied

Downloads
Beschrijving
De animatie begint met een titelscherm en in het scherm komt de titel 'Studiefinanciering aanvragen vanuit het Caribisch gebied'.
 
In beeld: een student staat in het Caribisch gebied. Er komt een vliegtuig in beeld, dat vliegtuig brengt de student naar Nederland. De student vraagt zich af hoe studiefinanciering aan te vragen is.
Voice over: Studenten uit het Caribisch gebied kunnen studiefinanciering krijgen voor een studie in Nederland. Hoe werkt dat precies?
 
In beeld: op een laptop verschijnt het aanvraagformulier voor studiefinanciering. Daarna komt de link naar duo.nl/antillen in beeld. 
Voice over: Studiefinanciering en het studentenreisproduct vraag je aan met een formulier. Je vindt het formulier op duo.nl/antillen. Vul het formulier digitaal in zodat alle gegevens goed leesbaar zijn. Regel dit minstens 3 maanden voordat je opleiding begint. Zo weet je op tijd waar je recht op hebt.
 
In beeld: een icoon van een bel komt in beeld als signaal dat er een bericht binnenkomt. 
Voice over: Je krijgt een e-mail als je aanvraag voor studiefinanciering is verwerkt. In deze mail staat dat er een bericht naar je (post)adres onderweg is. In het bericht zie je de hoogte van je studiefinanciering en wanneer de studiefinanciering ingaat. 
 
In beeld: in beeld verschijnen 9 cijfers die het burgerservicenummer moeten voorstellen.
Voice over: Als je studiefinanciering aanvraagt, krijg je ook automatisch een burgerservicenummer, ook wel BSN genoemd. Dit is je persoonsnummer in Nederland dat je in het contact met de overheid gebruikt. 
 
In beeld: het logo van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens komt in beeld. Daarna komt een telefoon die rinkelt in beeld.
Voice over: Je krijgt je BSN per post van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens. Je kunt hem ook telefonisch opvragen bij DUO. Dit kan nadat je hierover een e-mail van DUO hebt gekregen.
 
In beeld: het logo van DigiD komt in beeld, daarna volgt de link digid.nl/buitenland.
Voice over: Als je je BSN hebt, kun je vanuit het Caribisch gebied alvast een aantal dingen regelen voor je studie. Je kunt bijvoorbeeld een DigiD aanvragen op digid.nl/buitenland. Hiermee kun je inloggen op websites van de Nederlandse overheid. 
 
In beeld: in beeld komt het startscherm van Mijn DUO en komen de onderdelen die de voice over noemt aan bod.
Voice over: Je kunt er ook mee inloggen op Mijn DUO. Hier bekijk je de hoogte van je studiefinanciering, kun je je rekeningnummer doorgeven en persoonlijke berichten bekijken. 
 
In beeld: DigiD-logo komt in beeld met een icoon van een huis dat de gemeente moet voorstellen.
Voice over: Met je DigiD kun je bij sommige gemeenten ook alvast een afspraak maken om je in te schrijven bij de gemeente waar je gaat wonen.
 
In beeld: een pasje komt in beeld dat een bankpas moet voorstellen. Daarna komt ‘Mijn DUO’ in beeld.
Voice over: Zodra je in Nederland bent, kun je ook een bankrekening openen. Geef je rekeningnummer daarna zo snel mogelijk via Mijn DUO aan ons door. 
 
In beeld: een student komt in beeld. Daarna de link duo.nl/antillen.
Voice over: Dus vraag op tijd je studiefinanciering aan. Dan weet je zeker dat je krijgt waar je recht op hebt. Wil je meer weten? Kijk dan op duo.nl/antillen.


Aanvraag voor 1 april

Hebt u vóór 1 april studiefinanciering aangevraagd? Dan geeft DUO uw gegevens door aan RvIG. Zodra RvIG uw gegevens heeft verwerkt, krijgt u een brief met uw BSN.

Aanvraagformulieren en checklists

Lees meer over uw BSN en inschrijving in Nederland in het Informatieblad studenten uit Aruba, Curaçao, St. Maarten en Caribisch Nederland. Link opent externe pagina Gebruik voor andere zaken die u moet regelen voor uw opleiding de 'Checklist studiefinanciering aanvragen vanuit het Caribisch gebied'.

Nog niet geslaagd of toegelaten

Wacht u op de uitslag van uw eindexamen? Of weet u nog niet of u bent toegelaten tot een opleiding? Vraag dan gewoon studiefinanciering aan voor de opleiding die u van plan bent te gaan doen.

Gezakt of andere opleiding

Bent u gezakt of gaat u een andere opleiding volgen? Geef die wijziging dan zo snel mogelijk door via Mijn DUO.