Naar Home

Ov en reizen

Met het studentenreisproduct kunt u gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. U kunt kiezen voor een week- of weekendabonnement.

1. Hoe het werkt

U krijgt een studentenreisproduct als u een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit, ook als u nog geen 18 bent. Het studentenreisproduct is er voor Nederlanders en niet-Nederlanders met een verblijfsvergunning type II, III, IV of V. Hebt u een andere of geen vergunning? Vul dan het nationaliteitenschema in.

Lening of gift

Doet u mbo 1 of 2, dan is uw studentenreisproduct altijd gratis. 

Doet u mbo 3 of 4, óf studeert u aan hbo of universiteit? Dan is uw studentenreisproduct een lening (in 2017 is dit € 89,07 per maand, in 2018 € 91,62 per maand). Alleen als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt, wordt uw reisproduct een gift. U kunt er daarom voor kiezen om uw reisproduct niet op te halen.

Week- of weekendabonnement

U krijgt automatisch een weekabonnement. Als u liever een weekendabonnement hebt, kunt u gratis wisselen.

Reistijden per abonnement

Wanneer reist u gratis en wanneer reist u met korting? Bekijk de pagina Wanneer reizen voor het schema met de reistijden per abonnement. U leest er ook hoe het zit met reizen op feestdagen.

Wanneer gaat het in?

U kunt reizen vanaf het moment dat u staat ingeschreven. Dit is meestal vanaf 1 augustus op het mbo en vanaf 1 september voor hbo en universiteit. U kunt uw reisproduct 2 weken van tevoren ophalen bij een ophaalautomaat. Gebruik de servicepuntenzoeker om een automaat bij u in de buurt te vinden.

Vraagt u later aan? Dan mag u reizen vanaf de maand die volgt op uw aanvraag. Alleen als u op de 1e dag van de maand hebt aangevraagd, mag u diezelfde maand nog reizen.

Hoelang recht

Doet u mbo 1 of 2? Dan krijgt u het studentenreisproduct zolang u staat ingeschreven op dit niveau. Doet u niveau 3 of 4, dan krijgt u maximaal 7 jaar reisproduct.

Voor hbo of universiteit krijgt u het reisproduct voor de officiële duur van uw opleiding. Doet u langer over uw opleiding, dan krijgt u nog maximaal 1 jaar een reisproduct. In de meeste gevallen hebt u dus 5 jaar recht op een studentenreisproduct. U kunt langer recht krijgen als u een master gaat doen.

Stopzetten

Als u geen recht meer hebt op uw studentenreisproduct, moet u hem stopzetten. Dat gebeurt dus niet automatisch. Zet u te laat stop, dan krijgt u een boete van € 97,- per halve maand.

Bijverdienen

Doet u mbo of valt u nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Dan mag u naast uw studentenreisproduct niet te veel bijverdienen. De grens voor bijverdienen in 2017 is € 14.215,75. In 2018 is de grens € 14.456,-. Als u deze grens nadert, moet u uw reisproduct voor de rest van het jaar stopzetten.
Onder het nieuwe stelsel voor hbo en universiteit ('leenstelsel') maakt het niet uit hoeveel u bijverdient.

Wat vind je van de website?
Verbergen Sluiten

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee