Naar Ov

Studentenreisproduct stopzetten

Als u geen recht meer hebt op uw studentenreisproduct, moet u het stopzetten bij een ophaalautomaat. U mag er vanaf de 1e dag van de maand al niet meer mee reizen.

Hoe stopzetten?

 1. Ga naar de ophaalautomaat. Ophaalautomaten vindt u op stations en in winkels.
 2. Zet uw studentenreisproduct stop. Dit doet u zo:
  • Op station: Houd uw oovee-chipkaart voor de kaartlezer, kies voor 'Stopzetten producten’ en dan ‘Studentenreisproduct’. Sluit af met 'Akkoord'.
  • In winkel: Steek uw oovee-chipkaart in de kaartlezer en druk op 'Meer'. Druk op 'Stopzetten reisproduct' en dan op 'Stopzetten'.
 3. De dag na het stopzetten ziet u de bevestiging in Mijn DUO.
 4. Uw oovee-chipkaart hoeft u niet in te leveren. Die kunt u nog gebruiken voor andere reisproducten of om er saldo op te zetten.
Downloads
Beschrijving

Zet je studentenreisproduct stop bij een ophaalautomaat op het station. Of bijvoorbeeld in een supermarkt. We laten je nu zien hoe het stopzetten bij een ophaalautomaat op het station werkt. Je hebt hiervoor de oovee-chipkaart nodig waar je studentenreisproduct op staat.

 • Houd je oovee-chipkaart voor de kaartlezer rechtsonder naast het scherm.
 • Druk rechts op het scherm op de knop 'stopzetten producten'.
 • Kies dan bovenaan voor 'Studentenreisproduct' en 'Akkoord'.
 • Houd je oovee-chipkaart nogmaals voor de kaartlezer. Op het scherm krijg je de melding: 'Het volgende is op uw oovee-chipkaart stopgezet: studentenreisproduct'.
 • Met de knop rechtsonder op het scherm ga je terug naar het beginscherm.

Wacht niet te lang met stopzetten. Want reis je per ongeluk met een ongeldig studentenreisproduct in de 1e maand dat je geen recht meer hebt, dan is de boete € 75,- per halve maand. Na die 1e maand gaat de boete al naar € 150,- per halve maand.

Wanneer hebt u geen recht meer?

In de volgende situaties hebt u geen recht meer op uw studentenreisproduct:

 • U stopt of bent klaar met uw opleiding. Controleer de uitschrijfdatum bij uw opleiding.
 • U gaat een opleiding doen waarvoor u geen studiefinanciering krijgt.
 • U hebt uw studiefinanciering stopgezet.
 • U krijgt een oovee-vergoeding, omdat u naar het buitenland gaat.
 • U mag uw studentenreisproduct een vast aantal jaren gebruiken en die periode is voorbij.
Uitschrijfdatum controleren

Zorg dat u zeker weet per welke datum u wordt uitgeschreven. Dit kunt u controleren bij uw opleiding.

Wordt u per de 1e van de maand uitgeschreven? Dan hebt u vanaf diezelfde maand geen recht meer op het reisproduct. Wordt u later uitgeschreven? Dan hebt u vanaf de volgende maand geen recht meer.

Hoeveel jaar studentenreisproduct?

Voor de meeste mbo-opleidingen krijgt u maximaal 7 jaar een studentenreisproduct.

Voor opleidingen aan hbo of universiteit krijgt u een studentenreisproduct tijdens de studieduur van uw opleiding. Doet u langer over uw opleiding, dan krijgt u nog maximaal 1 jaar een studentenreisproduct. Doet u een 4-jarige opleiding, dan kunt u dus maximaal 5 jaar reizen met uw studentenreisproduct.

Later gebruiken

Wilt u het reisproduct stopzetten omdat u uw reisrecht wilt bewaren voor later? Dat kan, maar dan moet u óók uw studiefinanciering stopzetten. Het reisproduct is namelijk gekoppeld aan studiefinanciering. Zet u uw studiefinanciering niet stop? Dan verbruikt u nog steeds uw maanden reisrecht. Ook als u het reisproduct niet gebruikt of niet hebt opgehaald.

Op welke datum stopzetten?

Zet uw studentenreisproduct stop vóór of op de 10e dag van de 1e maand waarin u er geen recht meer op hebt. U mag vanaf de 1e dag van die maand al niet meer met uw studentenreisproduct reizen.

Niet begonnen met opleiding

Hebt u uw studentenreisproduct opgehaald, maar gaat u toch niet studeren? Dan moet u uw reisproduct eerder stopzetten. Dit moet vóór de 1e van de maand waarin uw studiefinanciering zou ingaan.

Te laat stopzetten kost geld

Zet u uw studentenreisproduct te laat stop en blijft u ermee reizen? Dan krijgt u een boete. In de 1e maand nadat uw recht op het studentenreisproduct is afgelopen, is de oovee-boete € 75,- per halve maand. Gebruikt u het ná die 1e maand, dan is de boete € 150,- per halve maand. De 1e helft van de maand loopt daarbij tot en met de 15e van de maand.

Kaart kwijt, kapot of verlopen

Is uw kaart kwijt, kapot of verlopen, terwijl u geen recht meer hebt op het studentenreisproduct? Dan moet u uw reisproduct stopzetten via de Klantenservice oovee-chipkaart: 0900-0980 (normaal tarief). 

Verbergen Sluiten
Wat vind je van de website?

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee