Naar Ov

Ov en reizen

Met het studentenreisproduct kunt u gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. U kunt kiezen voor een week- of weekendabonnement.

  1. In het kort
  2. Wanneer reizen
  3. Wisselen
  4. Vergoeding extra reiskosten
  5. Ov-chipkaart kwijt, kapot of verlopen

In het kort

U krijgt een studentenreisproduct als u een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit, ook als u nog geen 18 bent. Het studentenreisproduct moet u zelf aanvragen.

Het studentenreisproduct is er ook voor niet-Nederlanders. Kijk voor meer informatie bij de nationaliteitsvoorwaarden voor studiefinanciering. Die voorwaarden gelden ook voor het studentenreisproduct.

Lening of gift

Doet u mbo 1 of 2, dan is uw studentenreisproduct altijd gratis. 

Doet u mbo 3 of 4, óf studeert u aan hbo of universiteit? Dan is uw studentenreisproduct een lening (in 2018 is dit € 91,62 per maand, in 2019 € 95,51 per maand). Alleen als u binnen 10 jaar uw diploma behaalt, wordt uw reisproduct een gift. U kunt er daarom voor kiezen om uw reisproduct niet op te halen.

Week- of weekendabonnement

Als u een studentenreisproduct aanvraagt mag u kiezen uit een weekabonnement of een weekendabonnement. Is uw studentenreisproduct eenmaal geactiveerd dan mag u uw abonnement wisselen.

In het schema met reistijden leest u wanneer u gratis reist en wanneer met korting. U leest er ook hoe het zit met reizen op feestdagen.

Wanneer gaat het in?

U kunt reizen vanaf het moment dat u staat ingeschreven. Dit is meestal vanaf 1 augustus op het mbo en vanaf 1 september voor hbo en universiteit. U kunt uw reisproduct 2 weken van tevoren ophalen bij een ophaalautomaat. Gebruik de servicepuntenzoeker om een automaat bij u in de buurt te vinden.

Vraagt u later aan? Dan mag u reizen vanaf de maand die volgt op uw aanvraag. Alleen als u op de 1e dag van de maand hebt aangevraagd, mag u diezelfde maand nog reizen.

Hoelang recht?

Hoelang u recht hebt op het studentenreisproduct, hangt af van uw opleiding.

Hoelang recht voor mbo

Doet u mbo 1 of 2? Dan krijgt u het studentenreisproduct zolang u staat ingeschreven op dit niveau.

Doet u niveau 3 of 4, dan krijgt u maximaal 7 jaar reisproduct. Hebt u al eerder studiefinanciering of een reisproduct gehad voor een andere opleiding op mbo niveau 3 of 4? Dan gaan deze maanden af van het totaal.

Hoelang recht voor hbo of universiteit

Voor hbo of universiteit hebt u 5 jaar recht op het studentenreisproduct. Duurt uw opleiding langer dan 4 jaar? Dan kunt u meer dan 5 jaar recht hebben op het studentenreisproduct. Hebt u al eerder studiefinanciering of een reisproduct gehad voor een andere opleiding in het hoger onderwijs? Dan gaan deze maanden af van het totaal.

Stopzetten

Als u geen recht meer hebt op uw studentenreisproduct, moet u hem stopzetten. Dat gebeurt dus niet automatisch. Zet u te laat stop, dan krijgt u een boete van € 97,- per halve maand.

Bijverdienen

Doet u mbo of valt u nog onder het oude stelsel van studiefinanciering? Dan mag u naast uw studentenreisproduct niet te veel bijverdienen. De grens voor bijverdienen in 2017 is € 14.215,75. In 2018 is de grens € 14.456,-. Als u deze grens nadert, moet u uw reisproduct voor de rest van het jaar stopzetten.
Onder het nieuwe stelsel voor hbo en universiteit ('leenstelsel') maakt het niet uit hoeveel u bijverdient.

Wat vind je van de website?
Verbergen Sluiten

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee