Naar Mbo'er

Studentenreisproduct voor mbo'ers jonger dan 18

Ga je een voltijdse mbo-opleiding volgen? Dan kun je het studentenreisproduct aanvragen. Ook als je nog geen 18 jaar bent. Je kunt er gratis of met korting mee reizen met het openbaar vervoer. Vraag bij voorkeur 3 maanden van tevoren aan.

Voorwaarden

Je kunt het studentenreisproduct krijgen als je:

  • een voltijdopleiding (bol) doet aan het mbo. Voor een deeltijd- of bbl-opleiding kan dat niet.
  • de Nederlandse nationaliteit hebt of een verblijfsvergunning type II, III, IV of V.
Heb je een andere verblijfsvergunning of kom je uit een EU-land? Vul dan eerst het nationaliteitenschema in.

Wat moet je doen?

  1. Vraag een eigen DigiD met sms-controle aan. Binnen 5 werkdagen na je aanvraag krijg je een brief met inloggegevens.
  2. Koop een persoonlijke OV-chipkaart. Binnen 10 werkdagen heb je de kaart in huis.
  3. Log in op Mijn DUO om je studentenreisproduct aan te vragen.
  4. Koppel het studentenreisproduct aan je persoonlijke OV-chipkaart.
  5. Zet je studentenreisproduct op je OV-chipkaart. Dit doe je bij een ophaalautomaat. Dit kan vanaf 2 weken voordat je reisproduct ingaat.

Downloads
Beschrijving

Ook als mbo’er onder de 18 kun je een studentenreisproduct krijgen. Dit regel je in een paar stappen.

Wat heb je nodig?

  • je eigen DigiD met sms-controle én
  • een OV-chipkaart met pasfoto.

Heb je nog geen DigiD? Dit regel je via digid.nl. Binnen 5 werkdagen krijg je een DigiD-code thuisgestuurd. Een persoonlijke OV-chipkaart vraag je aan via ov-chipkaart.nl.

Het studentenreisproduct vraag je aan in Mijn DUO. Om in te loggen heb je je DigiD nodig. Na je aanvraag krijg je een brief van studentenreisproduct.nl. In die brief staat hoe je het studentenreisproduct aan je OV-chipkaart koppelt. Ook hiervoor heb je je DigiD nodig. Daarna kun je je studentenreisproduct bij een ophaalautomaat op je OV-chipkaart zetten.

En dan is het zover: je kunt gratis of met korting reizen!

Wanneer reizen

Als je op tijd je studentenreisproduct hebt aangevraagd, kun je reizen vanaf de dag dat je met je studie begint. Meestal is dat op 1 augustus of 1 februari.
Bij Wanneer reizen lees je wanneer je gratis reist en wanneer met korting.

Week of weekend

Je kunt kiezen voor een week- of een weekendabonnement. Met het weekabonnement reis je  door de week gratis en met korting in het weekend. Bij het weekendabonnement is het net andersom. Je reist dan gratis in het weekend en met korting door de week. Behalve van dinsdag tot en met vrijdag: dan betaal je voor 9.00 uur ’s ochtends het volle tarief.
Je mag per kalenderjaar maximaal 2 keer van abonnement wisselen.

Gift of niet

Doe je mbo niveau 1 of 2, dan is je studentenreisproduct automatisch een gift. Doe je niveau 3 of 4, dan is je studentenreisproduct een lening (€ 89,07 per maand in 2017). Alleen als je binnen 10 jaar je diploma behaalt voor minstens niveau 3 wordt je reisproduct een gift. Je kunt er daarom voor kiezen om het reisproduct niet aan te vragen.

Hoelang reisproduct?

Als je mbo niveau 1 of 2 doet, krijg je het reisproduct zolang je staat ingeschreven. Doe je niveau 3 of 4, dan krijg je maximaal 7 jaar studentenreisproduct. Voor een specialistenopleiding kun je langer krijgen, maximaal 2 jaar extra. Je kunt het studentenreisproduct alleen gebruiken in de periode van 10 jaar die je hebt om je diploma te halen.

Stopzetten

Als je geen recht meer hebt op je studentenreisproduct, moet je hem stopzetten. Dat gebeurt dus niet automatisch. Zet je te laat stop, dan kost je dat € 97,- per halve maand.
Heb je een bijbaan? Je mag naast het studentenreisproduct niet te veel bijverdienen. De grens voor bijverdienen is in 2017 € 14.215,75. Als je de grens voor bijverdienen nadert, moet je je reisproduct voor de rest van het jaar stopzetten.