In het kort

Wilt u leraar worden? Of wilt u als leraar een extra bevoegdheid halen? Dat kan. Er zijn verschillende regelingen om uw lerarenopleiding te betalen.

Lerarenbeurs

Bent u al bevoegd leraar en wilt u zich verder specialiseren of uw vakkennis vergroten? Dan kunt u een lerarenbeurs aanvragen. U kunt de beurs krijgen voor een bachelor- of masteropleiding naar keuze. De opleiding hoeft geen lerarenopleiding te zijn.

Tegemoetkoming leraren

Bent u student, zij-instromer of contractant en volgt u een lerarenopleiding aan hbo of universiteit? Of wilt u uw bevoegdheid halen via een PDG-traject (pedagogisch-didactisch getuigschrift)? Dan kunt u een tegemoetkoming leraren aanvragen.

Tegemoetkoming onderwijsmasters

U kunt geen tegemoetkoming onderwijsmasters meer aanvragen. Dit was een tijdelijke regeling die liep tot en met 2018. De uiterste aanvraagdatum was 31 oktober 2018.

U kon de tegemoetkoming onderwijsmasters krijgen voor een educatieve master aan hbo of universiteit, of een 1e-graads lerarenopleiding in een tekortvak. Ook als u daarnaast studiefinanciering kreeg.

Subsidie zij-instroom

Bent u zij-instromer en doet u een lerarenopleiding aan hbo of universiteit of volgt u een PDG-traject? Uw werkgever kan een bijdrage aanvragen voor uw opleiding: de subsidie zij-instroom. Deze subsidie kan uw werkgever aanvragen op DUO Zakelijk.

Daarnaast hebt u zelf misschien recht op de tegemoetkoming leraren.

Subsidie korte scholingstrajecten vo

Werkt u als leraar in het voortgezet onderwijs (vo) of wilt u in die sector gaan werken? Als u daar niet de juiste bevoegdheid voor hebt, kunt u een subsidie korte scholingstrajecten vo aanvragen.

U kunt tot en met 15 oktober 2021 de subsidie korte scholingstrajecten aanvragen. 

Subsidie cultuurbegeleider

Geeft u cultuuronderwijs in het primair of speciaal onderwijs? Dan kunt u een subsidie cultuurbegeleider aanvragen. De subsidie bestaat uit 2 delen: voor studiekosten en voor studieverlof. 2020 is het laatste jaar waarin u de subsidie cultuurbegeleider kunt aanvragen, maar alleen als u in 2020 met de opleiding begint.

Instructeursbeurs mbo

Bent u instructeur in het mbo en wilt u een associate degree of een bacheloropleiding doen? Dan kunt u een instructeursbeurs aanvragen. Deze subsidie bestaat uit 2 delen: voor studiekosten en voor studieverlof. Dit is een tijdelijke regeling, die loopt van 2019 tot en met 2024.

Subsidie bewegingsonderwijs

Hebt u een onderwijsbevoegdheid voor het primair of speciaal onderwijs en gaat u de leergang Vakbekwaamheid bewegingsonderwijs volgen? Dan kunt u een subsidie bewegingsonderwijs aanvragen. Dit is een tijdelijke regeling, die loopt van 2019 tot en met 2020.

Subsidie tweede lerarenopleiding

Bent u al bevoegd leraar en wilt u een 2e lerarenopleiding doen waarvoor u instellingscollegegeld moet betalen? Dan kunt u de subsidie tweede lerarenopleiding aanvragen.

Extra studiefinanciering

Gaat u na een opleiding aan hbo of universiteit een voltijdse kopopleiding of educatieve master doen? En voldoet u nog aan de voorwaarden voor studiefinanciering? Dan kunt u 12 maanden extra studiefinanciering aanvragen.

Verbergen Sluiten
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee