Naar Bijna 18

Tegemoetkoming scholieren

Je wordt 18 jaar en doet voltijd voortgezet onderwijs. Dan kun je een tegemoetkoming scholieren krijgen. Doe je een deeltijdopleiding? Dan heb je misschien recht op een tegemoetkoming deeltijders.

Wat is tegemoetkoming scholieren?

De tegemoetkoming scholieren bestaat uit 2 onderdelen: een basistoelage en een aanvullende toelage. De tegemoetkoming scholieren is een gift, ook de aanvullende toelage. Om tegemoetkoming scholieren te krijgen moet je voldoen aan de voorwaarden.

Ga naar Bedragen om te zien hoeveel je maximaal kunt krijgen.

Vraag altijd aanvullende toelage aan

Zorg dat je geen geld misloopt en vraag de aanvullende toelage altijd aan. Dit hoef je maar 1 keer te doen. Daarna hoeven jij en je ouders meestal niks meer te regelen. We berekenen dan elk jaar of je er recht op hebt. Dit is onder andere afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Wanneer gaat het in?

De tegemoetkoming scholieren gaat in vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag. Je ouders krijgen dan ook geen kinderbijslag meer voor jou. We betalen uit aan het eind van elke maand.

Aanvragen

Je vraagt tegemoetkoming scholieren aan in Mijn DUO. Om in te loggen heb je een DigiD nodig. DigiD is je inlogcode voor de hele overheid. De gegevens van je ouders heb je niet nodig, ook niet voor de aanvullende toelage.

  1. Vraag een DigiD aan Link opent externe pagina . Je krijgt binnen 3 werkdagen een brief met inloggegevens.
  2. Log in op Mijn DUO om je tegemoetkoming aan te vragen. Doe dit vóór het einde van het schooljaar (31 juli).

Inloggen Mijn DUOMet DigiD

Niet-Nederlanders

Ook niet-Nederlanders met een verblijfsvergunning type II, III, IV of V kunnen tegemoetkoming scholieren krijgen.

Heb je een verblijfsvergunning type I, of kom je uit een EU/EER-land of Zwitserland? Bekijk dan de voorwaarden voor nationaliteit.

Lesgeld

Voor sommige voltijdse vavo-opleidingen moet je vanaf je 18e lesgeld betalen. In het 'gewone' voortgezet onderwijs hoeft dit niet.

Vervolgopleiding

Ga je na je examen verder studeren aan mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering krijgen. Vul de wijzigingshulp in. Binnen een minuut weet je wat je moet regelen.

Wijzigingshulp opleidingWijzigingshulp opleiding