Naar Bijna 18

Tegemoetkoming scholieren

Je wordt 18 jaar en doet voltijd voortgezet onderwijs. Dan kun je geld krijgen van DUO: een tegemoetkoming scholieren. Doe je een deeltijdopleiding? Dan heb je misschien recht op een tegemoetkoming deeltijders.

Wat is tegemoetkoming scholieren?

De tegemoetkoming scholieren bestaat uit 2 onderdelen: een basistoelage en een aanvullende toelage. De tegemoetkoming scholieren is een gift, ook de aanvullende toelage. Dit betekent dat je het later niet hoeft terug te betalen. Om tegemoetkoming scholieren te krijgen moet je voldoen aan de voorwaarden.

Basistoelage

De basistoelage krijg je altijd. De hoogte van het bedrag hangt af van je woonsituatie: als je uitwonend bent, is de toelage hoger dan wanneer je bij (een van) je ouders woont.

Aanvullende toelage

Of je een aanvullende toelage krijgt en hoeveel, hangt af van het inkomen van je ouders. Zorg dat je geen geld misloopt en vraag de aanvullende toelage altijd aan. Dit hoef je maar 1 keer te doen. Daarna hoeven jij en je ouders meestal niks meer te regelen. We berekenen dan elk jaar of je er recht op hebt. 

Ga naar Bedragen om te zien hoeveel je maximaal kunt krijgen.

Wanneer gaat het in?

De tegemoetkoming scholieren gaat in vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag. Je ouders krijgen dan ook geen kinderbijslag meer voor jou. We betalen uit aan het eind van elke maand.

Aanvragen

Je vraagt tegemoetkoming scholieren aan in Mijn DUO. Om in te loggen heb je een DigiD nodig. DigiD is je inlogcode voor de hele overheid. De gegevens van je ouders heb je niet nodig, ook niet voor de aanvullende toelage.

  1. Vraag een DigiD aan Link opent externe pagina . Je krijgt binnen 3 werkdagen een brief met inloggegevens.
  2. Log in op Mijn DUO om je tegemoetkoming aan te vragen. Doe dit vóór het einde van het schooljaar (31 juli).
Ben je al 18 en heb je de tegemoetkoming scholieren nog niet aangevraagd? Dan kun je dat alsnog doen. Ook voor de maanden in dit schooljaar die al voorbij zijn.

Inloggen Mijn DUOMet DigiD

Niet-Nederlanders

Ook niet-Nederlanders met een verblijfsvergunning type II, III, IV of V kunnen tegemoetkoming scholieren krijgen.

Heb je een verblijfsvergunning type I, of kom je uit een EU/EER-land of Zwitserland? Bekijk dan de voorwaarden voor nationaliteit.

Lesgeld

Voor sommige voltijdse vavo-opleidingen moet je vanaf je 18e lesgeld betalen. In het 'gewone' voortgezet onderwijs hoeft dit niet.

Vervolgopleiding

Ga je na je examen verder studeren aan mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering krijgen. Vul de wijzigingshulp in. Binnen een minuut weet je wat je moet regelen.

Wijzigingshulp opleidingWijzigingshulp opleiding