Naar Home

Contact opnemen

U wilt zo snel mogelijk een betrouwbaar antwoord op uw vraag. Via 'Vraag en antwoord' kunt u op de meeste vragen zelf het antwoord vinden. Komt u er niet uit? Onze medewerkers helpen u graag verder.

Vragen voor andere organisaties

Soms moet u voor uw vraag bij DUO zijn, soms bij een andere organisatie. DUO kan geen vragen beantwoorden over uw DigiD, OV-chipkaart of zorgtoeslag. Ook voor inburgeren moet u naar een andere website.

  • DigiD

    Wachtwoord, activeringscode

Veelgestelde vragen over bericht studieschuld in 2018

Ik heb mijn diploma behaald. Waarom krijg ik toch een bericht dat ik moet beginnen met het terugbetalen van mijn studieschuld?
Heeft u binnen de diplomatermijn van 10 jaar uw diploma behaald? Dan zetten we uw prestatiebeurs om in een gift. Uw studieschuld wordt dan lager of komt zelfs helemaal te vervallen.

Moment van omzetting
De omzetting in een gift vindt plaats in de maand januari nádat u uw diploma heeft behaald. U krijgt daarna een nieuw bericht over de verlaging van uw studieschuld. Tot die tijd blijft de prestatiebeurs als schuld op uw berichten staan.
Het maandbedrag in 2018 is volgens mij niet berekend op basis mijn inkomen. Hoe kan ik dit regelen?
In Mijn DUO kunt u zien hoe we uw maandbedrag hebben berekend. Hebben we geen rekening gehouden met uw inkomen, dan kunt u ons alsnog verzoeken om uw maandbedrag te verlagen. Lees ook de informatie hierover in de bijsluiter bij het bericht. Is uw inkomen na 2016 met minimaal 15% gedaald, dan kunt u ons verzoeken om van het inkomen in 2017 of 2018 uit te gaan. U kunt dit momenteel nog niet via Mijn DUO aanvragen. Dat is mogelijk vanaf 2 december 2017. We berekenen dan direct uw nieuwe maandbedrag.
Bij de berekening van mijn maandbedrag in 2018 is rekening gehouden met het inkomen van mijn partner. Ik wil niet dat het inkomen van mijn partner meetelt. Hoe geef ik dat door?

U kunt dit alleen doorgeven als u onder de terugbetalingsregels van voor 2012 valt. Onder de latere terugbetalingsregels telt het inkomen van uw partner verplicht mee. Valt u onder de terugbetalingsregels van voor 2012 en wilt u het inkomen van uw partner niet mee laten tellen?

Geef dit als volgt door via Mijn DUO: Ga naar 'Mijn Schulden' en kies voor 'Gegevens wijzigen'. Klik op 'Partnergegevens wijzigen', daarna wijst het zich vanzelf.

Uw aflosfase wordt verlengd met het aantal maanden waarin u uw partner niet laat meetellen.

Vraag en antwoord

In onze kennisbank kunt u op de meeste vragen zelf het antwoord vinden. Geef aan welke situatie voor u geldt en kies een vraag.

Regel het online

Klopt er iets niet in uw persoonlijke gegevens, log dan in op Mijn DUO. Bij 'Mijn berichten' vindt u vaak meer uitleg en ziet u precies hoe u geregistreerd staat. Bewijsstukken uploaden kan ook in Mijn DUO.

digid Inloggen Mijn DUOInloggen Mijn DUO

Persoonlijk contact

Neemt u contact op namens iemand anders? Regel dan eerst een machtiging.