Naar Diploma's en bevoegdheden

Diploma mills: informatie over nepdiploma's

Een diploma mill verkoopt diploma's zonder dat de klant een studie heeft gevolgd. De diploma’s zijn waardeloos en worden nergens erkend. Diploma’s van diploma mills zijn moeilijk te onderscheiden van echte diploma’s.

Meestal Engelstalig

Via internet wordt een grote variatie aan diploma's aangeboden. De meeste diploma's hebben Engelstalige namen als Bachelor of Arts, Master of Science en PhD. De klant kiest zelf een diploma uit en maakt de betaling over. Een aantal dagen later valt het document in de bus.

Een diploma mill herkennen

Overweegt u in zee te gaan met een onderwijsinstelling? Of vertrouwt u het diploma van een sollicitant niet? De website van de instelling geeft vaak al duidelijkheid. De volgende kenmerken kunnen erop wijzen dat u te maken hebt met een diploma mill:

  • De instelling heeft geen bezoekadres, alleen een postbus of 'suite number'.
  • Het telefoonnummer is van een callcenter, een antwoordapparaat of een mobiele telefoon.
  • Op de website wordt een voorbeelddiploma getoond.
  • De instelling biedt 'non-traditional education' of 'distance learning' aan en geeft studiepunten op grond van levenservaring en werkervaring.
  • De instelling beweert erkend te zijn door een staat in de Verenigde Staten, een klein eilandstaatje of door een land met weinig overheidscontrole in het hoger onderwijs.
  • Op de site is geen informatie beschikbaar over faculteiten, staf en onderwijsprogramma's.
  • Het diploma kan naar wens worden aangepast.
  • Op de website worden logo's van betaalkaarten getoond.
  • De naam van de instelling lijkt sterk op die van een bekende universiteit, bijvoorbeeld Columbia State University (in plaats van Columbia University), Cambridge International University (in plaats van Cambridge University) of Trinity College and University (in plaats van Trinity College).

Fraude met ervaringscertificaten

Erkenning van eerder verworven competenties (EVC) kan in Nederland leiden tot een ervaringscertificaat. Er zijn ook bedrijfjes die bemiddeling aanbieden bij een EVC-procedure in het buitenland. Gaat u hierop in, dan betaalt u echter veel geld voor een waardeloos document.

Het halen van een erkend ervaringscertificaat kan alleen bij een aanbieder uit het register van gecertificeerde EVC-aanbieders. Meer informatie vindt u op de website van het Nationaal Kenniscentrum EVC Link opent externe pagina .

Contact

Hebt u vragen over de status van een instelling, opleiding, diploma of universitaire graad? Stuur dan een mail naar het Coördinatiepunt Informatieverstrekking Diploma Mills: info@diplomamills.nl.