Naar Bijna 18

Studiefinanciering

Je wordt 18 jaar en zit op het mbo. Dan kun je studiefinanciering krijgen. Dit kan alleen voor een voltijdopleiding (bol). Voor een bbl- of deeltijdopleiding krijg je geen studiefinanciering.

Wat is studiefinanciering?

Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: basisbeurs, aanvullende beurs, lening en studentenreisproduct.

Gebruik de Rekenhulp studiefinanciering om een schatting te maken van de kosten waar je mee te maken krijgt en hoeveel studiefinanciering je kunt krijgen. 

Doe je mbo 1 of 2, dan zijn je beurs en reisproduct automatisch een gift, ook de aanvullende beurs. Doe je mbo 3 of 4? Dan worden je basisbeurs, aanvullende beurs en reisproduct een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Een lening moet je altijd terugbetalen.

Vraag de aanvullende beurs aan

We raden je aan om de aanvullende beurs altijd aan te vragen. Dit hoef je maar 1 keer te doen. Daarna hoeven jij en je ouders meestal niks meer te regelen. We berekenen dan elk jaar of je er recht op hebt. Dit is onder andere afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Wanneer gaat het in?

Studiefinanciering voor mbo gaat in vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag. Je ouders krijgen dan ook geen kinderbijslag meer voor jou. We betalen uit aan het eind van elke maand.

Het studentenreisproduct kun je vóór je 18e al krijgen, als je dat wilt. Dit moet je apart regelen in Mijn DUO.

Aanvragen

Je vraagt studiefinanciering en reisproduct aan in Mijn DUO. Om in te loggen heb je een DigiD nodig. DigiD is je inlogcode voor de hele overheid. De gegevens van je ouders heb je niet nodig, ook niet als je een aanvullende beurs aanvraagt.

  1. Vraag een DigiD aan Link opent externe pagina . Je krijgt binnen 3 werkdagen een brief met inloggegevens.
  2. Log in op Mijn DUO om studiefinanciering aan te vragen.
  3. Koop een persoonlijke OV-chipkaart Link opent externe pagina. Je hebt een persoonlijke OV-chipkaart nodig om je studentenreisproduct op te zetten.

Inloggen Mijn DUOMet DigiD

Je hebt al een reisproduct

Heb je al een studentenreisproduct? Log dan in om je aanvraag uit te breiden met de andere onderdelen van studiefinanciering, bijvoorbeeld de basisbeurs. Je doet dit door in Mijn DUO je aanvraag te wijzigen.

Downloads
Beschrijving

Videostijl: animatie met voice over.

Titel staat in beeld: Studiefinanciering aanvragen voor mbo: in 5 stappen geregeld.

Een vrouw zit achter een laptop en kijkt naar de camera.
Voice over: In deze video laten we je zien hoe je studiefinanciering aanvraagt als aanvulling op het studentenreisproduct.

In beeld staat een laptop, de camera zoomt in en het scherm gaat aan. In beeld staat de website duo.nl. De muiswijzer gaat naar de knop 'Log in' en klikt op de knop.
Voice over: Studiefinanciering vraag je aan in Mijn DUO.

Het inlogscherm van DigiD verschijnt. Er zijn twee keuzes: inloggen via de DigiD app of via sms-controle. Beiden lichten op tijdens de voice over.
Voice over: Log in met de DigiD app of met een DigiD met sms-controle.

Het scherm gaat naar het overzichtsscherm van Mijn DUO.
Voice over: Is het gelukt met inloggen?

De tegel Studiefinanciering licht op. De muiswijzer gaat naar de knop 'Aanvragen' in die tegel en klikt.
Voice over: Klik dan in de tegel Studiefinanciering op de knop Aanvragen.

Het eerste scherm van de aanvraag komt in beeld. Het scherm wordt even blauw met de tekst 'Aanvragen: 5 stappen'. Dan verdwijnt het blauwe vlak weer.
Voice over: Studiefinanciering vraag je aan in 5 stappen. We lopen samen de stappen door.

Het eerste scherm met de aanvraag scrollt omlaag en laat persoons-, adres- en contactgegevens zien. De muiswijzer gaat naar de knop 'Verder' en klikt.
Voice over: Stap 1. Mijn gegevens. Je persoonlijke gegevens zijn al ingevuld. Controleer alle gegevens en klik op verder.

Het scherm laat opleidingsgegevens zien.
Voice over: Stap 2. Opleiding. Je opleiding is al bij ons bekend.

De link 'Zelf uw studie doorgeven' licht op'. De muiswijzer gaat daarna naar de knop 'Verder' en klikt.
Klopt deze opleiding niet? Kies dan voor zelf uw studie doorgeven en vul de gevraagde gegevens in. Klik daarna op verder.

Het scherm laat de aanvraag van studiefinanciering zien.
Voice over: Stap 3. Studiefinanciering.

Het scherm wordt blauw en 'Kwartaal volgend op je 18e verjaardag' verschijnt. Hieronder wordt een tijdslijn getekend voor 1 kalenderjaar met markeringen voor 1 januari, 1 april, 1 juli, 1 oktober en 31 december.
Voice over: Je hebt recht op studiefinanciering vanaf het kwartaal volgend op je 18e verjaardag.

Er verschijnt een vrouw in beeld met feestmutsje, boven de maand mei. Daarna verschijnen in de maanden juli tot en met december euromunten. Daarna gaat het beeld terug naar de aanvraag studiefinanciering.
Voice over: Bijvoorbeeld: Ben je in mei 18 geworden? Dan heb je per juli recht op studiefinanciering.

Het blokje met 'Ingangsdatum studiefinanciering' licht op. Deze staat op juli 2020.
Voice over: De ingangsdatum van je studiefinanciering is al ingevuld. Klopt de datum niet? Klik dan op wijzigen.

Het blokje 'Studiefinanciering kiezen' licht op. Er zijn twee opties bij de vraag 'Wilt u studiefinanciering voor uitwonenden aanvragen?': ja en nee.
Voice over: Geef aan of je studiefinanciering voor uitwonenden wilt ontvangen.

Het scherm wordt blauw. Er verschijnt een huis in beeld met daaronder een vader, moeder en een student. Hieronder komt het woord 'Thuiswonend’. Hiernaast verschijnt een huis met daaronder de vader en moeder en daarnaast een huis met de student. Hieronder staat de tekst 'Uitwonend'. Onder 'Thuiswonend' verschijnt 1 euromunt, onder 'Uitwonend' 2 euromunten. Het beeld gaat weer terug naar het aanvraagscherm.
De muiswijzer gaat bij de vraag naar de knop optie 'Nee' en klikt. Rechts staat dat de student dan recht heeft op €85,13 basisbeurs.
Voice over: Woon je bij je ouders? Dan ben je thuiswonend. Woon je op een ander adres dan je ouders? En sta je op dat adres ingeschreven bij de gemeente? Dan ben je uitwonend en krijg je meer studiefinanciering.

Het beeld scrollt omlaag en 'Kies de onderdelen van uw studiefinanciering' licht op. Hier staan een aantal opties die aangevinkt kunnen worden: Basisbeurs, Aanvullende beurs, Toeslag omdat ik een kind verzorg en Lening. Onderaan staat het totaal aangevraagde studiefinanciering.
Voice over: Kies nu de onderdelen van je studiefinanciering. Je kunt een basisbeurs, een aanvullende beurs en een lening aanvragen.

Het scherm wordt blauw met de titel 'Onderdelen'. Er verschijnen drie spaarpotten: een met basisbeurs, een met aanvullende beurs en een met lening. Er verschijnt 'Mbo 1-2' in beeld en onder de basisbeurs en aanvullende beurs verschijnt een vinkje.
Voice over: De basisbeurs en de aanvullende beurs zijn voor mbo niveau 1 en 2 een gift.

Eronder verschijnt 'Mbo 3-4' in beeld en onder de basisbeurs en aanvullende beurs verschijnt een uitroepteken.
Voice over: Als je mbo niveau 3 of 4 volgt dan zijn de basis- en aanvullende beurs een prestatiebeurs.

Er verschijnt een hand met een diploma in beeld en deze verdwijnt weer. De uitroeptekens worden vervangen door vinkjes.
Voice over: Ze worden omgezet in een gift als je binnen 10 jaar een diploma haalt.

Onder de spaarpot met lening verschijnt een teken van een portemonnee en een procentteken. Het scherm gaat terug naar de aanvraag.
De lening moet je na je studie terugbetalen. Met rente.

Er verschijnt even een cirkel met vinkje voor de optie basisbeurs.
Voice over: De basisbeurs krijg je altijd.

De muis gaat naar de optie 'Aanvullende beurs' en klikt. De optie klapt uit en laat de gegevens van de ouders zien. Het scherm wordt blauw met de titel 'Aanvullende beurs'.
Voice over: We raden je aan om ook altijd de aanvullende beurs aan te vragen.

De vader, moeder en student verschijnen in beeld. Bij vader en moeder verschijnen er euromunten. Daarna ook bij de student.
Voice over: De hoogte van de aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders.

Het uitklapvenster met de gegevens van de ouders komt even in beeld.
Voice over: Als we weten wie je ouders zijn dan zie je hun namen in het scherm.

Het logo van de Rijksoverheid met daaronder 'Belastingdienst' komt in beeld. Er komt een vinkje op. Daarna verdwijnt het logo weer.
Voice over: We vragen het inkomen van je ouders op bij de Belastingdienst, zodat we je aanvullende beurs kunnen berekenen.

De vader vervaagt en verdwijnt. Er komt een tekstwolkje bij de student met een vraagteken. Daarna gaat het beeld terug naar de aanvraag.
Voice over: Soms weten we niet wie je ouders zijn. Bijvoorbeeld als je niet erkend bent door je vader. We stellen je dan een aantal extra vragen over je situatie.

Het beeld scrollt naar beneden en het deel met 'Lenen' licht op.
Voice over: Heb je extra geld nodig voor je opleiding? Dan kun je ook geld lenen. Een lening is niet verplicht. Je kunt het leenbedrag zelf bepalen en maandelijks aanpassen of opzeggen.

De muiswijzer gaat naar het veld 'Naam rekeninghouder' en klikt. Er wordt "j.oosting" ingevuld. De muiswijzer gaat naar het veld 'Rekeningnummer (IBAN)' en klikt. Er wordt "NL91ABNA01234012341" ingevuld. De muiswijzer gaat naar de knop 'Verder' en klikt.
Voice over: Vul als laatste nog je rekeningnummer in en klik op verder.

In beeld verschijnt een blok 'Reisvoorziening'. Hierin staat aangegeven dat de student een Weekabonnement heeft aangevraagd en dat deze is opgehaald. De muiswijzer gaat naar de knop 'Verder' en klikt.
Voice over: Stap 4. Reisvoorziening. Het studentenreisproduct heb je al geregeld. In dit scherm zie je je week- of weekendabonnement staan. Klik op verder.

In beeld verschijnt een overzicht met de informatie van alle voorgaande stappen: Mijn gegevens, Geregistreerde studie, Overbrugging, Studiefinanciering voor thuiswonenden, Ouders en Reisvoorziening. De muiswijzer gaat naar de knop 'Bevestigen' en klikt.
Voice over: Stap 5. Bevestigen. Controleer al je gegevens en klik daarna op bevestigen. Je aanvraag is nu verstuurd.

In beeld verschijnt een groen vinkje met de tekst 'We hebben uw aanvraag studiefinanciering ontvangen.' met daaronder begeleidende tekst en een link om terug te gaan naar het overzichtsscherm. De muiswijzer gaat naar de link en klikt.
Voice over: Ga terug naar het overzicht Mijn DUO.

In het overzichtsscherm staat onder de tegel 'Mijn producten' een studiefinanciering van € 85,13 met 24 juli 2020 als eerste uitbetaling en een weekabonnement voor het reisproduct. Onder de tegel 'Mijn berichten' staat nu een bericht 'Bericht studiefinanciering: Aanvraag studiefinanciering'. De muiswijzer gaat naar het bericht en klikt.
Voice over: Onder mijn berichten staat gelijk een bericht voor je klaar met informatie over je eerste betaling.

Het scherm Mijn berichten verschijnt. Hier staat nu 1 bericht. De muiswijzer gaat naar de link 'Bekijk bericht' en klikt. In het scherm verschijnt nu het bericht over de aanvraag studiefinanciering. Hierin wordt uitgelegd dat er een aanvraag is ingediend en via twee uitklapmenu's kan er meer informatie bekeken worden. De muiswijzer gaat naar het uitklapmenu 'Wat betekent dit voor u?' en klikt. Er verschijnt meer informatie: er staat dat de student een basisbeurs, aanvullende beurs en reisvoorziening heeft aangevraagd en wat het bedrag per maand is voor elk deel. De muiswijzer klikt op het uitklapmenu en de extra informatie verdwijnt weer. De muiswijzer gaat dan bovenin het scherm naar de optie 'Overzicht' en het scherm gaat terug naar het overzichtsscherm Mijn DUO.

De aftiteling komt in beeld met het logo van de Rijksoverheid. Er verschijnt de tekst "Meer weten? Check duo.nl".

Einde video.

Niet-Nederlanders

Ook niet-Nederlanders met een verblijfsvergunning type II, III, IV of V kunnen studiefinanciering krijgen.

Heb je een verblijfsvergunning type I, of kom je uit een EU/EER-land of Zwitserland? Bekijk dan de voorwaarden voor nationaliteit.

Lesgeld

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent en voltijds mbo doet, moet je voor dat schooljaar lesgeld betalen. Lesgeld betaal je aan DUO.

Vervolgopleiding

Ga je na je mbo-opleiding verder studeren aan het hbo? Dan kun je daar ook studiefinanciering voor krijgen. Vul de wijzigingshulp in. Binnen een minuut weet je wat je moet regelen.

Wijzigingshulp opleidingWijzigingshulp opleiding