Naar Bijna 18

Studiefinanciering

Je studeert aan hbo of universiteit. Dan kun je studiefinanciering krijgen, ook als je nog geen 18 bent. Studiefinanciering krijg je alleen voor een voltijd of duale opleiding.

Wat is studiefinanciering?

Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit 5 onderdelen: basisbeurs, aanvullende beurs, lening, studentenreisproduct en collegegeldkrediet. 

Gebruik de Rekenhulp studiefinanciering om een schatting te maken van de kosten waar je mee te maken krijgt en hoeveel studiefinanciering je kunt krijgen. 

Je aanvullende beurs en reisproduct worden een gift als je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Een lening of collegegeldkrediet moet je altijd terugbetalen.

Vraag de aanvullende beurs aan

We raden je aan om de aanvullende beurs altijd aan te vragen. Dit hoef je maar 1 keer te doen. Daarna hoeven jij en je ouders meestal niks meer te regelen. We berekenen dan elk jaar of je er recht op hebt. Dit is onder andere afhankelijk van het inkomen van je ouders.

Wanneer gaat het in?

Studiefinanciering voor hbo of universiteit gaat direct in als je gaat studeren. Meestal is dit per september. We betalen uit aan het eind van elke maand.

Aanvragen

Je vraagt studiefinanciering aan in Mijn DUO. Om in te loggen heb je een DigiD nodig. DigiD is je inlogcode voor de hele overheid. De gegevens van je ouders heb je niet nodig, ook niet als je aanvullende beurs aanvraagt.

  1. Vraag een DigiD aan Link opent externe pagina . Je krijgt binnen 3 werkdagen een brief met inloggegevens.
  2. Log in op Mijn DUO om studiefinanciering aan te vragen.
  3. Koop een persoonlijke OV-chipkaart Link opent externe pagina. Je hebt een persoonlijke OV-chipkaart nodig om je studentenreisproduct op te zetten.

Inloggen Mijn DUOMet DigiD

Niet-Nederlanders

Ook niet-Nederlanders met een verblijfsvergunning type II, III, IV of V kunnen studiefinanciering krijgen.

Heb je een verblijfsvergunning type I, of kom je uit een EU/EER-land of Zwitserland? Bekijk dan de voorwaarden voor nationaliteit.

Inschrijving studie

De inschrijving voor je studie regel je via Studielink Link opent externe pagina. Met vragen over je inschrijving ga je naar je school of universiteit.

Collegegeld betalen

Bij DUO kun je geld lenen om je collegegeld mee te betalen: het collegegeldkrediet. Collegegeld betaal je aan je hogeschool of universiteit. Voor vragen over het collegegeld kun je contact opnemen met je onderwijsinstelling.

Je hebt al een reisproduct of geld van DUO

Heb je voor een andere opleiding al een beurs, tegemoetkoming of een studentenreisproduct van DUO gehad en ga je nu een opleiding hbo of universiteit doen? Vul dan de wijzigingshulp in. Binnen een minuut weet je wat je moet regelen voor je studiefinanciering.

Wijzigingshulp opleidingWijzigingshulp opleiding