Naar Nieuwsoverzicht

Nieuwe versie LRK en GIR

Op maandag 3 juli is de nieuwe versie van het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en de Gemeenschappelijke Inspectie Ruimte (GIR) online gezet. Hier leest u vast wat er voor u is veranderd.

Flexibel inspecteren voor gemeenten en GGD'en

  • Het overzicht 'Overtredingen op houderniveau' is uitgebreid. Er komt zo meer inzicht in de inspectiehistorie en de handhaving bij een houder. Het aantal en de soorten voorzieningen van een houder kunnen worden getoond.
  • Ook zijn er nieuwe overzichten beschikbaar op lokaal- en regionaal niveau. Ook deze overzichten bieden meer inzicht in de inspectiehistorie en de handhaving, maar dan per gemeente of per GGD-regio.

PRK- en VOG-verificatie voor gemeenten en GGD’en

  • De fout T31 (zoekproces afgebroken) die zich voordeed op een beperkt aantal adressen is opgelost. Weet u om welke opvangadressen het gaat? Voer dan vanaf 3 juli nog een keer de PRK- en VOG-verificatie uit bij deze opvanglocaties.
  • De melding P36 (resultaat te groot, te veel personen op 1 adres) doet zich voor op een beperkt aantal adressen waar meer dan 10 personen ingeschreven staan. U krijgt nu wel een volledig resultaatscherm te zien van houder en bestuurders. Bij meer dan 10 inwoners op dit adres volgt de melding: ‘Er staan meer dan 10 personen ingeschreven op dit adres. Er kunnen daarom geen resultaten getoond worden. U dient de controle op inwoners en de PRK-verificatiehandmatig uit te voeren.’

LRK overheidsportaal

Het zoekscherm in het overheidsportaal wijzigt. Eerder was deze wijzigingen al doorgevoerd in het publieksportaal. Het scherm is gemoderniseerd, maar de functionaliteit wijzigt niet. Schermen die nog niet zijn aangepast worden op een later moment gewijzigd.

GGD

  • De mogelijkheid om in een inspectieonderzoek bij 'advies aan gemeente' aan te kunnen geven of de 'gegevens register conform de praktijk zijn', is verdwenen. Ook de mogelijkheid 'gegevens aanvraag conform praktijk' is niet meer zichtbaar. Deze velden hadden geen betekenis. Handhaving kan alleen plaatsvinden als de overtreding op een voorwaarde is vastgelegd in een onderzoek.

Gemeente

  • Wijzigt de gemeente met terugwerkende kracht de status van een voorziening in het LRK, of wordt een onjuiste status gebruikt, dan moeten de ouders soms (een deel van) de kinderopvangtoeslag terugbetalen. In alle situaties waar een al verstreken of lopende geregistreerde periode wordt verkort of verwijderd, wordt nu een waarschuwing getoond: 'Let op: deze aanpassing heeft gevolgen voor het recht op toeslag van vraagouders, die kinderopvang afnemen bij deze voorziening.'

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Verbergen feedback scherm Sluiten feedback scherm Tonen feedback scherm
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee