Verzuimloket gebruiken

U kunt gegevens over verzuim aan DUO doorgeven via het verzuimloket of via een machinekoppeling.

Voordat u begint

Gebruikte u het verzuimloket niet eerder? Lees dan eerst hoe u het gebruikt.

Inloggen verzuimloket

U vindt het verzuimloket in Mijn DUO. U heeft de rol ‘verzuimloket behandelaar (LP, RMC of LP/RMC)’ nodig. Wilt u behandelaars en loketten kunnen wijzigen, dan heeft u ook de rol ‘verzuimloket beheerder instantie’ nodig.

Behandelaars beheren

Via het menu ‘Beheer behandelaar’ kunt u behandelaars voor verzuimmeldingen toevoegen, wijzigen of veranderen. De beheerder van Mijn DUO bij uw gemeente moet elke behandelaar apart toegang geven tot Mijn DUO.

Wat moet u doen?

  1. Log in op Mijn DUO.
  2. Kies ‘Verzuimloket instanties’ en vul het ID van uw gemeente in.
  3. Voeg een behandelaar toe. Laat hiervoor het zoekveld leeg en klik op ‘Zoeken’. Klik op ‘Toevoegen’ om een behandelaar toe te voegen. Als u eerder behandelaars heeft toegevoegd, ziet u de lijst met alle behandelaars.
  4. Via ‘Beheer behandelaars’ kunt u ook behandelaars wijzigen, inzien en verwijderen.

Loketten beheren

Attentiemails en berichten van DUO worden verstuurd naar een ‘loket’. In het menu ‘Beheer loketten’ kunt u voor elk loket aangeven op welk e-mailadres u berichten van DUO wilt ontvangen.

Wat moet u doen?

  1. Log in op Mijn DUO.
  2. Kies ‘Verzuimloket instanties’ en vul het ID van uw gemeente in.
  3. Geef in het veld ‘E-mailadres’ aan op welk e-mailadres DUO u kan bereiken.
  4. U kunt in ‘Beheer loketten’ ook aangeven hoe vaak u e-mails van DUO wilt ontvangen.

Ziekteverzuim: melden of niet

Ziekte is een geldige reden voor verzuim. Maar wat als de school na contact met de ouders en de jeugdarts van de GGD vermoedt dat er sprake is van ongeoorloofd verzuim? Of als er zorgen zijn over een leerling? Dan kan de school dit wel degelijk melden bij de leerplichtambtenaar. Bijvoorbeeld wanneer de oorzaak van het ziekteverzuim onduidelijk blijft.

Bij ziekteverzuim moet de leerplichtambtenaar eerst nog vaststellen of er wel sprake is van ongeoorloofd verzuim. Daarom moet de school het verzuim melden onder ‘overig verzuim’.