Naar Ov

Ov-vergoeding buitenland

In het buitenland hebt u niets aan uw studentenreisproduct. U kunt dan een ov-vergoeding krijgen in plaats van het reisproduct. De ov-vergoeding in 2022 is € 104,42. Voor 2023 bedraagt de vergoeding € 120,96.

Als u naar het buitenland gaat en uw reisproduct wilt houden, vraagt u gewoon geen ov-vergoeding aan.

Hoelang recht op ov-vergoeding?

U kunt de ov-vergoeding krijgen zolang u recht op het studentenreisproduct hebt.

De vergoeding wordt per kalenderjaar vastgesteld. Op uw bericht staat daarom alleen een ov-vergoeding tot en met december. Hebt u langer recht? Dan krijgt u een nieuw bericht als de vergoeding voor het volgende jaar bekend is.

Volledige opleiding in het buitenland

Gaat u een volledige opleiding in het buitenland doen? Dan regelt u de ov-vergoeding meteen met uw aanvraag voor studiefinanciering. U hoeft geen bewijsstukken mee te sturen.

Tijdelijk naar het buitenland

Gaat u tijdelijk naar het buitenland, bijvoorbeeld voor stage? Dan moet u de ov-vergoeding apart aanvragen. Er zijn 2 voorwaarden: 

 • U blijft als voltijdstudent ingeschreven staan bij uw Nederlandse opleiding.
 • Uw buitenlandse stage of studie is een onderdeel van uw Nederlandse opleiding.

De ov-vergoeding gaat op zijn vroegst in vanaf de maand na uw aanvraag. Vraag daarom op tijd aan, liefst 2 maanden voordat u naar het buitenland gaat.

Aanvragen
 1. Download het formulier Verklaring onderwijsinstelling bij ov-vergoeding buitenland en laat dit invullen door de school.
 2. Log in op Mijn DUO. Ga naar 'Mijn producten' en kies voor 'Studiefinanciering' of ‘Reisproduct onder de 18’. Kies bij ‘Reisvoorziening’ voor ‘Wijzigen’.
 3. Upload het formulier in Mijn DUO. U krijgt een bericht als uw aanvraag is verwerkt.
 4. Zet uw studentenreisproduct stop vanaf de maand dat uw ov-vergoeding ingaat. Als u uw studentenreisproduct niet op tijd stopzet, krijgt u geen ov-vergoeding voor de maand waarin uw studentenreisproduct nog actief is.
 5. Wordt u door uw vertrek naar het buitenland uitwonend? Als u mbo doet of onder het oude stelsel voor hbo en universiteit valt, kunt u ook een beurs voor uitwonenden aanvragen.

Bij uw aanvraag kijken we per wanneer uw stage start. Is dat per de 1e van de maand? Dan hebt u vanaf die maand recht op de ov-vergoeding. Start uw stage later? Dan gaat uw ov-vergoeding een maand later in.

Inloggen Mijn DUOMet DigiD

Studentenreisproduct stopzetten

Als u een ov-vergoeding buitenland krijgt, moet u uw studentenreisproduct stopzetten. Dit kan alleen in Nederland. Zorg er dus voor dat u dit geregeld hebt voordat u naar het buitenland vertrekt.

Weer terug in Nederland

Als u terug bent in Nederland kunt u uw oude reisproduct weer ophalen bij een ophaalautomaat Link opent externe pagina.

Komt u eerder terug dan gepland? Geef dit dan door via Mijn DUO. Doe dit in de maand voor u weer wilt reizen met uw studentenreisproduct.

 1. Log in op Mijn DUO.
 2. Ga naar 'Studiefinanciering' en kies voor 'Mijn producten'.
 3. Klik op ‘Wijzigen’ achter 'Reisvoorziening'.
 4. Kies uw abonnement.

Lukt inloggen niet? Gebruik dan het formulier Wijzigen studentenreisproduct.

Stage duurt langer

Duurt uw buitenlandse stage langer dan gepland? Dan moet u voor die langere periode opnieuw een ov-vergoeding aanvragen. U regelt dit met het formulier Aanvraag ov-vergoeding en/of uitwonendenbeurs (114Kb, pdf). Ook moet uw school weer een gedeelte van dit formulier invullen.

Opleiding of stage gaat niet door

Gaat uw opleiding of stage niet door? Geef dit dan zo snel mogelijk door. U regelt dit in Mijn DUO. In Mijn DUO kunt u aangeven dat u weer een week- of weekendabonnement wilt.

Lukt inloggen niet? Gebruik dan het formulier Wijzigen studentenreisproduct. Met het formulier duurt het wel iets langer voordat u uw abonnement kunt ophalen.

Verbergen Sluiten
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee