Naar Ov

-vergoeding buitenland

In het buitenland hebt u niets aan uw studentenreisproduct. U kunt dan een -vergoeding krijgen in plaats van het reisproduct. De -vergoeding is € 99,58 per maand in 2021 en in 2022 is € 104,42.

Als u naar het buitenland gaat en uw reisproduct wilt houden, vraagt u gewoon geen -vergoeding aan.

Hoelang recht op -vergoeding?

U kunt de -vergoeding krijgen zolang u recht op het studentenreisproduct hebt.

De vergoeding wordt per kalenderjaar vastgesteld. Op uw bericht staat daarom alleen een -vergoeding tot en met december. Hebt u langer recht? Dan krijgt u een nieuw bericht als de vergoeding voor het volgende jaar bekend is.

Volledige opleiding in het buitenland

Gaat u een volledige opleiding in het buitenland doen? Dan regelt u de -vergoeding meteen met uw aanvraag voor studiefinanciering. U hoeft geen bewijsstukken mee te sturen.

Tijdelijk naar het buitenland

Gaat u tijdelijk naar het buitenland, bijvoorbeeld voor stage? Dan moet u de -vergoeding apart aanvragen. Er zijn 2 voorwaarden: 

  • U blijft als voltijdstudent ingeschreven staan bij uw Nederlandse opleiding.
  • Uw buitenlandse stage of studie is een verplicht onderdeel van uw Nederlandse opleiding.

De -vergoeding gaat op zijn vroegst in vanaf de maand na uw aanvraag. Vraag daarom op tijd aan, liefst 2 maanden voordat u naar het buitenland gaat.

Aanvragen
  1. Download het formulier Verklaring onderwijsinstelling bij -vergoeding buitenland en laat dit invullen door de school.
  2. Log in op Mijn DUO. Ga naar 'Mijn producten' en kies voor 'Studiefinanciering' of ‘Reisproduct onder de 18’. Kies bij ‘Reisvoorziening’ voor ‘Wijzigen’.
  3. Upload het formulier in Mijn DUO. U krijgt een bericht als uw aanvraag is verwerkt.
  4. Zet uw studentenreisproduct stop vanaf de maand dat uw -vergoeding ingaat. Als u uw studentenreisproduct niet op tijd stopzet, krijgt u geen -vergoeding voor de maand waarin uw studentenreisproduct nog actief is.

Inloggen Mijn DUOInloggen Mijn DUO

Bij uw aanvraag kijken we per wanneer uw stage start. Is dat per de 1e van de maand? Dan hebt u vanaf die maand recht op de -vergoeding. Start uw stage later? Dan gaat uw -vergoeding een maand later in.

Studentenreisproduct stopzetten

Als u een -vergoeding buitenland krijgt, moet u uw studentenreisproduct stopzetten. Dit kan alleen in Nederland. Zorg er dus voor dat u dit geregeld hebt voordat u naar het buitenland vertrekt.

Weer terug in Nederland

Als u terug bent in Nederland kunt u uw oude reisproduct weer ophalen bij een ophaalautomaat Link opent externe pagina.

Komt u eerder terug dan gepland? Geef dit dan door via Mijn DUO. Doe dit in de maand voor u weer wilt reizen met uw studentenreisproduct.

  1. Log in op Mijn DUO.
  2. Ga naar 'Studiefinanciering' en kies voor 'Mijn producten'.
  3. Klik op ‘Wijzigen’ achter 'Reisvoorziening'.
  4. Kies uw abonnement.

Lukt inloggen niet? Gebruik dan het formulier Wijzigen studentenreisproduct.

Stage duurt langer

Duurt uw buitenlandse stage langer dan gepland? Dan moet u voor die langere periode opnieuw een -vergoeding aanvragen. U regelt dit met het formulier Aanvraag -vergoeding en/of uitwonendenbeurs (118Kb, pdf). Ook moet uw school weer een gedeelte van dit formulier invullen.

Opleiding of stage gaat niet door

Gaat uw opleiding of stage niet door? Geef dit dan zo snel mogelijk door. U regelt dit in Mijn DUO. In Mijn DUO kunt u aangeven dat u weer een week- of weekendabonnement wilt.

Lukt inloggen niet? Gebruik dan het formulier Wijzigen studentenreisproduct. Met het formulier duurt het wel iets langer voordat u uw abonnement kunt ophalen.

Verbergen Sluiten
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee