Student hbo of universiteit

Particulier Studiefinanciering Weten hoe studiefinanciering werkt

Weten hoe studiefinanciering werkt

Studiefinanciering in het kort

Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit 4 onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders.
Studiefinanciering werkt anders als je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering valt.

Studiefinanciering

Studiefinanciering: lening of gift

Je studiefinanciering is een lening. Die lening moet je na je studie terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma behalen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Hoeveel jaren van de aanvullende beurs die je gehad hebt een gift worden, hangt af van de waarde van je diploma. Behaal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen. Behalve de aanvullende beurs in je eerste 5 maanden met studiefinanciering, die mag je altijd houden.

Hoeveel studiefinanciering heb je nodig?

Gebruik de rekenhulp om te zien hoeveel studiefinanciering je nodig hebt.

Hoelang krijg je studiefinanciering voor hbo en universiteit?

Je krijgt voor een 4-jarige hbo- of universitaire studie in totaal 7 jaar studiefinanciering. Een aanvullende beurs is alleen de eerste 4 jaar mogelijk. Het studentenreisproduct krijg je de eerste 5 jaar. Voor opleidingen die langer duren dan 4 jaar kun je langer studiefinanciering krijgen. Je moet al je studiefinanciering binnen 10 jaar opgebruiken.

Tot welke leeftijd kun je aanvragen?

Je moet je studiefinanciering uiterlijk aanvragen en laten ingaan op de 1e dag van de maand waarin je 30 wordt. Er is 1 uitzondering op de aanvraag: in het studiejaar waarin je 30 wordt, kun je met terugwerkende kracht aanvragen als je studie startte toen je nog 29 was. Bijvoorbeeld: je staat ingeschreven vanaf 1 september en wordt op 12 oktober 30 jaar. Op 25 oktober vraag je studiefinanciering aan. Omdat je op 1 september nog 29 was, heb je recht op studiefinanciering vanaf 1 september.
Als je al studiefinanciering hebt, loopt die na je 30e door zolang je daar recht op hebt. Stop je na je 30e je studiefinanciering, dan kun je die niet meer opnieuw starten.

Niet-Nederlanders

Nederlanders kunnen studiefinanciering krijgen. Dit geldt ook voor niet-Nederlanders met een verblijfsvergunning type II, III of IV. Heb je een andere verblijfsvergunning of kom je uit een EU-land? Vul dan het nationaliteitenschema in.

Bijverdienen

Een student hbo of universiteit mag onbeperkt bijverdienen naast de studiefinanciering, behalve als hij onder het oude stelsel van studiefinanciering valt. Onder het oude stelsel is er een grens voor bijverdienen.

Servicecode
X

Hulp nodig?

Start een chat en deel je scherm met een medewerker. Lees de voorwaarden

Chat met DUO

Wij verbinden je door met een medewerker.

ChatWaitConnection
Verbergen Sluiten

Wat vind je van de website?

Om de website voor jou nog beter te maken, willen we graag weten wat je ervan vindt. Help je ons verder?

Ja, ik doe mee! (Externe Link) Nee, bedankt