Student hbo of universiteit

Particulier Studeren Levenlanglerenkrediet

Levenlanglerenkrediet

Lenen voor collegegeld of lesgeld

Wilt u een opleiding gaan volgen, maar heeft u geen recht (meer) op studiefinanciering? Vanaf het studiejaar 2017-2018 kunt u onder bepaalde voorwaarden geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen. Dit heet het ‘levenlanglerenkrediet’. De regeling gaat in vanaf 1 augustus 2017 (voor het mbo) en vanaf 1 september 2017 (voor hbo en universiteit).

Voorwaarden

U moet aan alle volgende voorwaarden voldoen:

  • U doet een voltijd- óf deeltijdopleiding aan hbo of universiteit. Of u doet een voltijdopleiding (bol) aan het mbo. Het moet gaan om een wettelijk erkende opleiding in Nederland.
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit. Of u bent een niet-Nederlander met een verblijfsvergunning type II, III of IV. Heeft u een andere verblijfsvergunning? Vul dan het nationaliteitenschema in om te zien of u het krediet kunt krijgen. Komt u, uw partner of een van uw ouders uit een EU/EER-land of Zwitserland? Ook dan komt u in aanmerking. 
  • U heeft geen recht (meer) op studiefinanciering. 
  • U bent ouder dan 30 jaar. Of u heeft al een diploma voor hbo of universiteit en gaat nu een 2e studie doen. 
  • Op het moment dat het krediet ingaat, bent u jonger dan 55 jaar.
  • Uw collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie of persoon, bijvoorbeeld uw werkgever of ouders.

Aanvragen

U kunt het levenlanglerenkrediet vanaf juni 2017 aanvragen, via Mijn DUO.

Hoelang lenen

U kunt het krediet krijgen voor de duur van uw opleiding. Voor de meeste opleidingen is dit 4 jaar. Doet u een deeltijdopleiding aan hbo of universiteit, dan krijgt u 1 jaar extra.

Hoeveel lenen

U kunt per jaar het bedrag aan wettelijk collegegeld of lesgeld lenen. Betaalt u instellingscollegegeld of cursusgeld? Dan kunt u tot maximaal 5 keer het bedrag aan wettelijk collegegeld of lesgeld lenen.
Het bedrag dat u betaalt aan collegegeld of lesgeld is uw maximale levenlanglerenkrediet.

Terugbetalen

Als uw recht op het levenlanglerenkrediet stopt, begint u per 1 januari van het daaropvolgende jaar met terugbetalen. U heeft dan 15 jaar de tijd om uw lening af te lossen, inclusief rente. Hoeveel u per maand moet aflossen, is afhankelijk van uw inkomen.

Servicecode
X

Hulp nodig?

Start een chat en deel je scherm met een medewerker. Lees de voorwaarden

Chat met DUO

Wij verbinden je door met een medewerker.

ChatWaitConnection
Verbergen Sluiten

Wat vind je van de website?

Om de website voor jou nog beter te maken, willen we graag weten wat je ervan vindt. Help je ons verder?

Ja, ik doe mee! (Externe Link) Nee, bedankt