Student hbo of universiteit

Particulier Studeren Collegegeldkrediet

Collegegeldkrediet

Geld lenen voor je collegegeld

Bij DUO kun je geld lenen om je collegegeld mee te betalen. Dit noemen we 'collegegeldkrediet'. Collegegeldkrediet is onderdeel van studiefinanciering.

Terugbetalen

Na je studie moet je het geleende bedrag terugbetalen, inclusief rente. Bereken zelf hoeveel je later moet terugbetalen met de rekenhulp.

Wat moet je doen?

Wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld

Er zijn 2 soorten collegegeld: het wettelijk collegegeld en het instellingscollegegeld. De meeste studenten betalen het wettelijk collegegeld. Voor het studiejaar 2016-2017 is dat € 1.984,-. Je kunt hiervoor € 165,33 per maand lenen. De overheid bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld.

In sommige gevallen betaal je instellingscollegegeld, bijvoorbeeld wanneer je aan een particuliere instelling studeert. Universiteiten en hogescholen bepalen de hoogte van het instellingscollegegeld. Dat is meestal meer dan het wettelijk collegegeld. Als je instellingscollegegeld betaalt, kun je daarom meer lenen: tot maximaal € 826,65 per maand. Je kunt nooit meer collegegeldkrediet krijgen dan je aan collegegeld moet betalen.

Collegegeld betalen

Je betaalt het collegegeld aan je onderwijsinstelling, niet aan DUO. Je onderwijsinstelling bepaalt de voorwaarden, ook een eventuele betalingsregeling of teruggave.

Collegegeldkrediet voor EU/EER-studenten

Voldoe je niet aan de nationaliteitsvoorwaarden voor studiefinanciering? Dan kun je toch collegegeldkrediet krijgen als je uit een EU/EER-land komt. Gebruik voor je aanvraag het onderstaande formulier.

Servicecode
X

Hulp nodig?

Start een chat en deel je scherm met een medewerker. Lees de voorwaarden

Chat met DUO

Wij verbinden je door met een medewerker.

ChatWaitConnection
Verbergen Sluiten

Wat vind je van de website?

Om de website voor jou nog beter te maken, willen we graag weten wat je ervan vindt. Help je ons verder?

Ja, ik doe mee! (Externe Link) Nee, bedankt
</