Mbo'er

Particulier Privésituatie 18 jaar worden

18 jaar worden

Op tijd je geld en reisproduct

Als je 18 jaar wordt, moet je een aantal dingen zelf regelen bij de overheid. Bijvoorbeeld zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. En geld voor je studie regelen bij DUO.

Je doet mbo

Volg je een voltijdopleiding van 1 jaar of langer? Dan kun je studiefinanciering krijgen. Je krijgt geld vanaf het eerste kwartaal na je 18e verjaardag. Tot die tijd loopt de kinderbijslag door. Je kunt al wel voor je 18e een studentenreisproduct aanvragen. Voor bbl kun je geen studiefinanciering krijgen.

Je doet hbo of universiteit

Studeer je nu al voltijds? Dan kun je studiefinanciering en een studentenreisproduct krijgen. Je hoeft niet te wachten tot je 18 wordt.

Je doet voortgezet onderwijs of een deeltijdopleiding

Doe je een opleiding in het voortgezet onderwijs of een deeltijdopleiding, vraag dan een een tegemoetkoming scholieren of een tegemoetkoming deeltijders aan. Voor bol-deeltijd is geen studiefinanciering of tegemoetkoming mogelijk.

Wat moet je doen?

 • Vraag een DigiD mét sms-controle aan.
  DigiD is je elektronische handtekening bij de overheid. Bij de Belastingdienst regel je er zorgtoeslag en teruggaaf mee. Bij DUO kun je er studiefinanciering mee aanvragen.
 • Log in op Mijn DUO.
  Als je je DigiD met sms-controle hebt geactiveerd, kun je ermee inloggen op Mijn DUO. In Mijn DUO zie je hoe je bij ons geregistreerd staat. Ook kun je er studiefinanciering aanvragen.
 • Koop een OV-chipkaart.
  Als je recht hebt op studiefinanciering, mag je ook reizen met een week- of weekendabonnement op je OV-chipkaart. Koop een persoonlijke OV-chipkaart (dus met je naam en pasfoto) bij een vervoersbedrijf.
 • Zet je week- of weekendabonnement op je OV-chipkaart.
  Nadat je studiefinanciering hebt aangevraagd, krijg je een formulier thuisgestuurd. Met dat formulier moet je het nummer van je OV-chipkaart doorgeven. Op die OV-chipkaart kun je dan, 2 weken voordat je recht op studiefinanciering ingaat, je abonnement zetten.

Je hebt al een studentenreisproduct

Heb je al een studentenreisproduct, dan hebben we je gegevens al. Om ook geld te krijgen, hoef je je aanvraag alleen nog uit te breiden met de andere onderdelen van studiefinanciering, bijvoorbeeld de basisbeurs. Je doet dit door in te loggen op Mijn DUO en je studiefinanciering te wijzigen.

Wanneer betalen we studiefinanciering?

We betalen studiefinanciering aan het eind van elke maand uit. Rond de 23e van september krijg je dus je geld voor september.

Lesgeld betalen

Studiefinanciering, reisproduct en zorgtoeslag kun je allemaal krijgen als je 18 wordt. Maar als je op 1 augustus van het schooljaar 18 bent en een voltijdopleiding in het mbo doet, dan krijg je ook ineens zelf de rekening voor je lesgeld. Voor het schooljaar 2016-2017 is het lesgeld € 1.137,-. Lees alles over het betalen in termijnen of over hoe je iemand machtigt om dit voor jou te doen op de lesgeldpagina's.

Wat vind je van de website?
Verbergen Sluiten

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee