Mbo'er

Particulier Privésituatie 18 jaar worden

18 jaar worden

Op tijd je geld en reisproduct

Als je 18 jaar wordt, moet je een aantal dingen zelf regelen bij de overheid. Bijvoorbeeld zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. En geld voor je studie regelen bij DUO.
Word je 18 jaar en doe je een voltijdopleiding in het mbo? Dan kun je studiefinanciering aanvragen. Doe je een opleiding in het voortgezet onderwijs of een deeltijdopleiding, vraag dan een tegemoetkoming scholieren of een tegemoetkoming deeltijders aan.

Wat moet je doen?

 • Vraag een DigiD mét sms-controle aan.
  DigiD is je elektronische handtekening bij de overheid. Bij de Belastingdienst regel je er zorgtoeslag en teruggaaf mee. Bij DUO kun je er studiefinanciering mee aanvragen. Je moet een mobiele telefoon hebben om je gegevens in Mijn DUO te bekijken en wijzigingen door te geven. De toegangscode krijg je per sms. Het ontvangen van deze sms'jes is gratis.
 • Vraag studiefinanciering aan.
  Als je je DigiD met sms-controle hebt geactiveerd, kun je ermee inloggen op Mijn DUO. In Mijn DUO zie je hoe je bij ons geregistreerd staat. Via het linkermenu kun je studiefinanciering voor je mbo-opleiding aanvragen.
 • Schaf een OV-chipkaart aan.
  Als je recht hebt op studiefinanciering, mag je ook reizen met een week- of weekendabonnement op je OV-chipkaart. Schaf een persoonlijke OV-chipkaart (dus met je naam en pasfoto) aan bij een vervoersbedrijf.
 • Zet je week- of weekendabonnement op je OV-chipkaart.
  Nadat je studiefinanciering hebt aangevraagd, krijg je een formulier thuisgestuurd. Met dat formulier moet je het nummer van je OV-chipkaart doorgeven. Op die OV-chipkaart kun je dan, 2 weken voordat je recht op studiefinanciering ingaat, je abonnement zetten.

Wanneer aanvragen?

Wij adviseren om je studiefinanciering op tijd aan te vragen. Doe dit in elk geval vóór de maand waarin je studiefinanciering in moet gaan.

Wanneer gaat het in?

Studiefinanciering gaat in vanaf het kwartaal na je 18e verjaardag. Tot die tijd loopt de kinderbijslag door. We betalen studiefinanciering aan het eind van elke maand uit. Rond de 23e van september krijg je dus je geld voor september.

Lesgeld betalen

Studiefinanciering, reisproduct en zorgtoeslag kun je allemaal krijgen als je 18 wordt. Maar als je op 1 augustus van het schooljaar 18 bent en een voltijdopleiding in het mbo doet, dan krijg je ook ineens zelf de rekening voor je lesgeld. Voor het schooljaar 2015-2016 is het lesgeld € 1.131,-. Lees alles over het betalen in termijnen of over hoe je iemand machtigt om dit voor jou te doen op Lesgeld betalen.

Servicecode
X

Hulp nodig?

Start een chat en deel je scherm met een medewerker. Lees de voorwaarden

Chat met DUO

Wij verbinden je door met een medewerker.

ChatWaitConnection
Wat vind je van de website?
Verbergen Sluiten

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee