Mbo'er

Particulier Buitenland Opleiding in het buitenland

Opleiding in het buitenland

Alles makkelijk regelen

Je kunt ook Nederlandse studiefinanciering aanvragen voor een opleiding in het buitenland. Doe dit 3 maanden van tevoren, maar liefst nog eerder. Wij zoeken dan voor je uit of je voor je buitenlandse opleiding studiefinanciering krijgt.

Welke opleidingen?

Het gaat om opleidingen in Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Vlaanderen en de Nederlandstalige opleidingen in het gewest Brussel. Ook zijn er enkele unieke opleidingen binnen de Europese Unie die je met studiefinanciering kunt volgen.

Wat moet je doen?

Adres later bekend

Weet je je adres in het buitenland nog niet? Geef het later alsnog door, via Mijn DUO. Dan mis je geen belangrijke post. Je kunt ook een postadres in Nederland doorgeven.

Geld of studentenreisproduct

Wanneer je een studie in het buitenland doet, heb je niets aan je studentenreisproduct. Daarom krijg je een ov-vergoeding van € 89,07 per maand (norm 2017) in plaats van een studentenreisproduct. 

Heb je al een studentenreisproduct, dan moet je dat stopzetten vóór de 1e van de maand waarin je vergoeding ingaat. Wil je toch liever een reisproduct dan een vergoeding? Vraag dit dan aan in Mijn DUO.

Iemand machtigen

Je kunt iemand machtigen om telefonisch of via e-mail informatie over jou op te vragen bij DUO. Ook kun je iemand machtigen om wijzigingen via Mijn DUO door te geven.

Hoelang studiefinanciering?

Opleiding gelijk aan niveau 3 of 4

Je krijgt een beurs van 4 jaar. Daarna kun je nog 3 jaar lenen. Is je opleiding gelijkwaardig aan een Nederlandse mbo-opleiding op niveau 3 of 4? Dan betalen we de beurs uit als lening. Alleen als je binnen 10 jaar een diploma haalt, hoef je de beurs niet terug te betalen.

Opleiding gelijk aan niveau 1 of 2

Doe je een opleiding op niveau 1 of 2? Dan is je beurs 4 jaar een gift, daarna heb je nog 3 jaar recht op een lening. De reisvoorziening is de hele 7 jaar een gift. Er geldt geen diploma-eis. Je moet wel binnen 3 maanden na het begin van het studiejaar een kopie van je inschrijvingsbewijs opsturen. Je krijgt hierover een brief.

Controle

DUO controleert of je krijgt waar je recht op hebt. Onterecht ontvangen studiefinanciering moet je altijd terugbetalen. Geef wijzigingen in je situatie daarom direct door via Mijn DUO.

Wijzigingen doorgeven

Volg je al een volledige studie in het buitenland en krijg je daarvoor studiefinanciering? Wijzigingen in je situatie kun je doorgeven via Mijn DUO.

Inloggen vanuit het buitenland

Met een DigiD kun je ook buiten Nederland inloggen op Mijn DUO. Lukt inloggen niet? Gebruik dan een formulier.

Contact

Wil je vanuit het buitenland contact met ons opnemen? Bel ons dan of stel je vraag via sociale media. Je kunt ook het mailformulier gebruiken.

Wat vind je van de website?
Verbergen Sluiten

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag beter maken. Help je ons verder? Het duurt ongeveer een minuut.

Ja, ik doe mee