Naar Home

Studiefinanciering sparen en later opnemen

Het kabinet is van plan om vanaf september de basisbeurs voor hbo en universiteit opnieuw in te voeren. Daardoor kan het voor sommige studenten aantrekkelijk zijn om hun studiefinanciering nu tijdelijk stop te zetten, inclusief het studentenreisproduct. Daarmee spaart u uw recht op, om in september gebruik te kunnen maken van de nieuwe basisbeurs.

DUO kan u niet adviseren of dit voor u verstandig is. Wel leggen we graag uit hoe het werkt.

Voordat u beslist

  • Kijk in Mijn DUO hoeveel maanden studiefinanciering (teller resterende maanden prestatiebeurs) en recht op het studentenreisproduct u nog hebt.
  • Als u uw studiefinanciering stopzet, zit u een aantal maanden zonder studentenreisproduct, lening, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Bedenk waarvan u deze periode gaat leven.
  • Hebt u nog recht op aanvullende beurs tot en met uiterlijk augustus 2023? Dan kunt u gebruikmaken van de tegemoetkoming wegens het wegvallen van uw beurs. Dit gaat om een bedrag van € 1.500,-. Zet u nu uw studiefinanciering stop om het vanaf september weer aan te vragen, dan hebt u geen recht meer op deze tegemoetkoming.
  • Na afloop van de diplomatermijn kunt u geen studiefinanciering meer krijgen. Check daarom in Mijn DUO wanneer uw diplomatermijn afloopt. Dit is 10 jaar nadat u voor het eerst recht op studiefinanciering kreeg voor hbo of universiteit.
  • Bent u (bijna) 30? Vanaf uw 30e kunt u uw studiefinanciering niet meer opnieuw aanvragen.

Studiefinanciering stopzetten

Besluit u uw studiefinanciering tijdelijk stop te zetten? Dan moet u dit doen:

  • Zet alle onderdelen van uw studiefinanciering stop in Mijn DUO. Doe dit uiterlijk op de 1e dag van de maand waarin u geen studiefinanciering meer wilt krijgen.
  • Vergeet niet ook uw studentenreisproduct stop te zetten. Doe dit uiterlijk op de 10e dag van de 1e maand waarin u geen studiefinanciering meer krijgt. U mag er vanaf de 1e dag van de maand niet meer mee reizen.
  • Vraag uw studiefinanciering opnieuw aan per september 2023.