De rentepercentages voor 2023 zijn bekend. Er zijn 2 rentepercentages:
- Voor mbo en hoger onderwijs (oud stelsel) is het percentage vastgesteld op 1,78%.
- Voor hoger onderwijs (leenstelsel) is het 0,46%.
- Voor terugbetalers die binnen 15 jaar hun studieschuld moeten aflossen en die vanaf 2023 een nieuwe rentevaste periode hebben, of die vanaf 2023 in de aanloopfase komen, is het rentepercentage 1,78%.
- Voor terugbetalers die binnen 35 jaar hun studieschuld moeten aflossen en die vanaf 2023 een nieuwe rentevaste periode hebben, of die vanaf 2023 in de aanloopfase komen, is het rentepercentage 0,46%.
Geldt het nieuwe rentepercentage voor mij?
- Doe je mbo, hbo of wo en krijg je een prestatiebeurs of een lening van DUO? Dan geldt het nieuwe rentepercentage voor jou. Elk jaar wordt opnieuw je rentepercentage vastgesteld.
- Ben je een terugbetaler? Dan geldt het nieuwe rentepercentage alleen voor jou, als je vanaf januari 2023 een nieuwe rentevaste periode hebt, of als je vanaf 2023 in de aanloopfase komt.
Krijg ik bericht?
- Krijg je een prestatiebeurs of lening? Uiterlijk 29 oktober krijg je bericht over je rentepercentage in 2023.
- Betaal je een studieschuld terug? In november krijg je bericht over je rentepercentage. Je krijgt alleen een nieuw rentepercentage als je rentevaste periode van 5 jaar afloopt op 31 december 2022.
- Gaat je aanloopfase in 2023 van start, dan krijg je daar in februari 2023 bericht over.
Waarom een hogere rente voor mbo en ho (oud stelsel) dan voor ho-studenten die onder het leenstelsel vallen?
In 2015 werd het leenstelsel ingevoerd. Daardoor kwamen er verschillen in de renteberekening. Onder het leenstelsel hebben studenten 35 jaar de tijd om terug te betalen. Studenten in het mbo en ho-studenten onder het oude stelsel hebben 15 jaar de tijd om hun studieschuld terug te betalen. Omdat de rente al jaren steeds (bijna) 0% was, heb je nooit iets van de verschillende renteberekeningen gemerkt.
Zo wordt de rente berekend:
- Ho-studenten die onder het leenstelsel vallen, hebben 35 jaar om hun studieschuld terug te betalen. In de wet staat dat hun rentepercentage afhangt van de gemiddelde rente op de vijfjaarsobligaties in de maanden oktober tot en met september daarna (een periode van 12 maanden).
- Mbo-studenten en ho-studenten die onder het oude stelsel vallen, moeten hun schuld binnen 15 jaar aflossen. Hun rentepercentage hangt af van de gemiddelde rente op de drie- tot vijfjaarsobligaties in de maand september (de rente in die ene maand).
De rente op staatsobligaties in september kan anders zijn dan de gemiddelde rente over een periode van 12 maanden. Vandaar dat de percentages kunnen verschillen.
Hoe zit het met rente als ik mijn diploma op tijd haal?
Krijg je een prestatiebeurs? Als je binnen 10 jaar je diploma haalt, wordt je beurs inclusief rente omgezet in een gift. Dat betekent dat je het niet terug hoeft te betalen. Heb je ook geleend? De lening moet je wel terugbetalen. Ook de rente die over je lening loopt, moet je betalen.
Hier kun je meer lezen over de omzetting van de prestatiebeurs.
Kabinetsplannen voor langere aflosperiode
Het kabinet wil vanaf volgend studiejaar de basisbeurs weer invoeren in het hoger onderwijs. Het plan is om dan ook meteen de terugbetaalregels gelijk te trekken. Als de kabinetsplannen doorgaan, krijgen alle studenten, ook in het mbo, de mogelijkheid om hun studiefinanciering terug te betalen in 35 jaar.