Naar Home

Maatregelen corona

Vanwege het coronavirus neemt de overheid een aantal maatregelen.

en reisrecht

Vragen over en reisrecht die te maken hebben met corona.

Extra reisrecht voor studenten hbo en universiteit

Studenten kunnen door corona hun studentenreisproduct weinig gebruiken. Ook vallen veel stages weg, waardoor het niet iedereen lukt om op tijd af te studeren. Daarom krijgen studenten op hbo en wo in totaal 12 maanden extra reisrecht. Mbo-studenten hebben al maximaal 7 jaar recht op hun studentenreisproduct.

We kunnen nog niet alle vragen over het extra reisrecht beantwoorden. We vullen deze pagina aan als er meer informatie is.

Voorwaarden

U kunt de extra maanden inzetten als u:

  • nog ingeschreven staat bij een opleiding die recht geeft op studiefinanciering, én
  • in de periode van maart tot en met december 2020 minimaal 1 maand een opleiding volgde aan een hogeschool of universiteit, én
  • in die periode minimaal 1 maand recht had op het studentenreisproduct of een -vergoeding. Maakte u daar geen gebruik van? Dan kijken we of u in die periode tenminste 1 maand een beurs of lening bij DUO had.

Studenten die in 2020 al 3 maanden extra reisrecht hebben gekregen, krijgen nu nog 9 maanden extra.

DUO voegt de extra maanden toe bij iedereen die er recht op heeft.

Wanneer zie ik de verlenging in Mijn DUO?

In april krijgt u bericht over de toekenning. U ziet dan ook de extra maanden reisrecht in Mijn DUO, onder 'Mijn gegevens'.

Wanneer gaat mijn verlenging in?

De 12 extra maanden gaan automatisch in na de laatste maand waarin u reisrecht had. U kunt de extra maanden inzetten zolang u nog ingeschreven staat bij een opleiding die recht geeft op studiefinanciering. DUO voegt de extra 12 maanden automatisch toe. U ziet de extra maanden daarna in Mijn DUO.

Kreeg u in 2020 al 3 maanden extra reisrecht en hebt u nog steeds recht op studiefinanciering? Dan voegen we daar nog 9 maanden reisrecht aan toe, ook als die maanden inmiddels voorbij zijn.

Wat moet ik doen als mijn reisrecht binnenkort al verloopt?

Hebt u in maart of april voor het laatst recht op het studentenreisproduct? Dan krijgt u in maart persoonlijk bericht wat u moet doen. Controleer uw contactgegevens in Mijn DUO. Zo zorgt u ervoor dat u dit bericht niet mist.

Hoe zit het als mijn reisrecht vorig jaar al is verlopen?

Ook als uw reisrecht vorig jaar al is verlopen, voegen we de extra maanden toe. U ziet dat bij de tellers in Mijn DUO op het scherm ‘Mijn producten’. Dat betekent dat uw recht langer doorloopt (en eventuele boetes vervallen). Maar dat kan ook betekenen dat u geen gebruik meer kunt maken van de verlenging, omdat de 12 maanden inmiddels voorbij zijn.

Wat moet ik doen als ik mijn studentenreisproduct intussen al heb stopgezet?

Hebt u uw studentenproduct stopgezet? En hebt u door de verlenging weer recht om ermee te reizen? Dan moet u uw studentenreisproduct opnieuw aanvragen. U krijgt daar bericht over. Daarin staat hoe u het studentenreisproduct opnieuw aanvraagt en wanneer u het weer kunt ophalen bij een ophaalautomaat.

Studentenreisproduct

Mag ik met mijn -reisproduct nog in de spits reizen?

Ja, uw -reisproduct blijft geldig op de tijden die u gewend bent. Reis alleen met het als dat echt nodig is. Door spreidingsroosters van het onderwijs zal de spits zo min mogelijk worden belast door studenten. 

Kan ik mijn studentenreisproduct tijdelijk stopzetten en hiermee reismaanden sparen?

Hoelang recht?

U hebt recht op het studentenreisproduct voor de duur die voor uw studie staat, plus 1 jaar extra in het hoger onderwijs en 3 jaar extra in het mbo. Voor hoger onderwijs krijgt u automatisch een verlenging van 12 maanden, als u aan de voorwaarden voldoet. In Mijn DUO kunt u zien hoelang u nog recht hebt.

Tijdelijk stopzetten

U kunt uw studentenreisproduct tijdelijk stopzetten. Maar u kunt de maanden die u stopzet alléén opsparen als u uw hele studiefinanciering stopzet. Dus ook uw beurs of lening. Dat kunnen of willen veel studenten nu juist niet.

Hebt u alleen het studentenreisproduct en verder geen lening of beurs? En wilt u uw reisproduct tijdelijk stopzetten?

  • Zet dan uw studentenreisproduct stop vóór de 1e dag van de maand waarin u er geen gebruik meer van wilt maken. Doe dit bij een ophaalautomaat Link opent externe pagina .
  • Wilt u het studentenreisproduct weer gebruiken? Vraag opnieuw studiefinanciering aan. Dan kunt u uw studentenreisproduct weer activeren.

Stopzetten als u 30 jaar of ouder bent

Wordt u binnenkort 30? Houd er rekening mee dat u uw studiefinanciering niet weer kunt opstarten na uw 30e.

Mijn stage is gestopt of uitgesteld door het coronavirus. Hoe zet ik mijn -vergoeding buitenland of uitwonendenbeurs stop?

-vergoeding buitenland

  1. Log in op Mijn DUO en wijzig uw -vergoeding in een week- of weekendabonnement. U kunt deze wijziging pas doen vanaf de 1e van de maand waarin uw -vergoeding ingaat.
  2. Begint u later dit jaar aan uw buitenlandse stage? Vraag opnieuw de -vergoeding aan in Mijn DUO. Zorg ook voor een nieuwe verklaring van uw school of universiteit.

Uitwonendenbeurs stopzetten

  • Kreeg u een uitwonendenbeurs voor uw stage of studie in het buitenland? En wordt u nu weer thuiswonend? Wijzig uw woonsituatie in Mijn DUO.
  • Moest u vanwege de coronamaatregelen eerder stoppen met uw stage in het buitenland, maar loopt uw huurcontract in het buitenland toch door? Neem dan contact op met DUO.
Verbergen Sluiten
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee