Naar Home

Rentepercentages studiefinanciering voor 2025 bekend

Vandaag zijn de rentepercentages op studiefinanciering en studieschulden bekendgemaakt voor 2025. Deze rente is gekoppeld aan de rente die de overheid moet betalen voor leningen die zij aangaat. Nu deze is gewijzigd, verandert ook de rente op studiefinanciering. De nieuwe rentepercentages gelden voor alle studenten en voor een deel van de terugbetalers.

Het rentepercentage waar (oud-)studenten mee te maken krijgen is afhankelijk van de terugbetalingsperiode: studenten betalen óf in 35 jaar óf in 15 jaar de studielening terug.

Bijna alle huidige studenten (ruim 960.000) mogen in 35 jaar terugbetalen. Voor hen is het rentepercentage bijna gelijk gebleven, het is vastgesteld op 2,57% (was: 2,56 %). Voor hbo- en universitaire studenten die nog onder het oude stelsel studeerden (voor 2015) én een deel van de mbo-studenten geldt een aflostermijn van 15 jaar. Voor deze studenten is de rente gedaald naar 2,21% (was: 2,95%).

Op dit moment betalen ongeveer 265.000 oud-studenten hun studieschuld in 35 jaar en 930.000 oud-studenten hun studieschuld in 15 jaar terug. Een deel van deze terugbetalers, ongeveer 200.000, krijgt te maken met het nieuwe rentepercentage. 

Studenten die mail van DUO willen ontvangen, krijgen vandaag een vooraankondiging met daarin hun rentepercentage. In Mijn DUO kunnen studenten vanaf volgende week ook zien wat hun rentepercentage is. Terugbetalers krijgen in november bericht over het rentepercentage dat volgend jaar voor hen geldt. Uitgebreide informatie over rente is te vinden op duo.nl/renteberekening.

Effect op studenten en terugbetalers

Studenten die gebruikmaken van studiefinanciering bouwen vanaf de eerste maand een studieschuld op, ook als zij alleen een basisbeurs hebben. Bovenop die schuld komt rente. Zolang de studie duurt, wordt het rentepercentage steeds voor 1 jaar vastgezet. Het nieuwe rentepercentage voor 2025 geldt dan ook voor alle studenten met een prestatiebeurs (basis-, aanvullende beurs en studentenreisproduct) of lening in 2025. Maar haalt de student binnen 10 jaar een diploma dan wordt die prestatiebeurs omgezet in een gift, inclusief de daarover opgebouwde rente. Voor mbo 1 en 2 is de basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct altijd een gift. 

Voor oud-studenten wordt het rentepercentage telkens voor 5 jaar vastgezet. Het nieuwe rentepercentage voor 2025 geldt dan ook niet voor alle oud-studenten. Alléén oud-studenten die in 2024 voor het laatst studiefinanciering krijgen én terugbetalers bij wie de rentevaste periode van 5 jaar afloopt op 31 december 2024, krijgen te maken met het nieuwe rentepercentage. Voor hen begint vanaf januari 2025 de eerste of een nieuwe rentevaste periode van vijf jaar.

Koppeling met kapitaalmarkt

In de Wet Studiefinanciering 2000 is vastgelegd dat de rente op studieleningen is gekoppeld aan de rente die de overheid moet betalen voor leningen op de kapitaalmarkt. Dat vloeit voort uit het feit dat de overheid zelf eerst geld moet lenen voordat ze het weer uit kan lenen. Daarbij wordt voor de verschillende rentepercentages gekeken naar een andere resterende loopduur van de staatsobligaties en naar een andere periode. 

Het rentepercentage onder de terugbetalingsregels van 35 jaar wordt berekend door de gemiddelde rente met een resterende looptijd van vijf jaar van oktober tot en met september het jaar daarna. Dus over een periode van 12 maanden. 

Het rentepercentage onder de terugbetalingsregels van 15 jaar hangt af van de gemiddelde rente op obligaties met een resterende looptijd van drie tot vijf jaar in de maand september. Dus de rente in alleen die ene maand. 

Door dit verschil kunnen er ook verschillen ontstaan in de rentepercentages en kan in dit geval dus het ene rentepercentages dalen en het andere rentepercentage heel licht stijgen.

DUO voert voor het ministerie van OCW onder andere wetten en regelingen uit op het gebied van bekostigen van onderwijsinstellingen, verstrekken en innen van studiefinanciering en tegemoetkoming schoolkosten en het verzorgen van het proces diploma-erkenning en -legalisatie.