Het is zomer Wat is goed om te weten?

Studeer je na de zomervakantie verder? Of juist niet? Ontdek dan snel wat je moet regelen. Zo kun je straks zonder zorgen verder. Ook als je begint met studeren.

 • Voor het eerst studeren

  Begin je na de zomervakantie aan een voltijdopleiding op mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering krijgen.

  Studiefinanciering

 • Je studentenreisproduct

  Als je een weekabonnement hebt, reis je tijdens de vakantie met korting. Heb je een weekendabonnement? Dan reis je zoals normaal.

  Wanneer reizen

 • Wisselen of klaar met je opleiding

  Klaar, stoppen, wisselen van studie of juist langer doorgaan? Gebruik onze handige wijzigingshulp om te kijken wat je moet doen.

  Wijzigingshulp

Veelgestelde vragen in de zomer

Ik ben mbo-student en ga naar het hbo. Waar moet ik op letten?

Ook voor het hbo kun je studiefinanciering krijgen. Geef je nieuwe opleiding aan ons door, daarmee regel je meteen je studiefinanciering voor het hbo. 

Is de periode tussen je mbo- en hbo-opleiding niet langer dan 4 maanden? Dan lopen je studiefinanciering en studentenreisproduct in de zomer vanzelf door. Dit noemen we een ‘overbrugging’. 

Start je toch niet met je hbo-opleiding? Dan gaat de overbrugging niet door. En moet je je studiefinanciering en reisproduct over de zomermaanden terugbetalen.

Ik heb mijn studiefinanciering of mijn opleiding gewijzigd. Hoe weet ik of alles nu klopt?

In Mijn DUO, bij ‘Mijn producten’, zie je wat je hebt aangevraagd en wat je per maand krijgt.

Bij een wijziging zetten we ook een bericht voor je klaar bij ‘Mijn berichten’. Je opleiding kun je controleren bij ‘Mijn studies en diploma’s’.

Ik krijg nu tegemoetkoming scholieren en ga na de vakantie studeren. Hoe werkt dat?

Als je na de zomer recht hebt op studiefinanciering, loopt je tegemoetkoming deze zomer door. Dit noemen we een ‘overbrugging’. Die regelen we vanzelf voor je als je studiefinanciering aanvraagt.

Ik ben nog geen 18 en ga na de zomer studeren. Waar heb ik recht op?

Doe je mbo, dan kun je alvast het studentenreisproduct aanvragen. Vanaf het kwartaal na je 18e kun je ook de andere onderdelen van de studiefinanciering krijgen, zoals de basisbeurs en aanvullende beurs.

Op hbo of universiteit maakt het niet uit hoe oud je bent. Je hebt recht op studentenreisproduct en studiefinanciering vanaf 1 september. We betalen je eerste studiefinanciering dan uit op 24 september.

Ik start met een studie in het hoger onderwijs. Wanneer gaat mijn studentenreisproduct in?

Uw studentenreisproduct gaat in vanaf de start van het collegejaar: 1 september. Vanaf 1 september reist u gratis of met korting met uw studentenreisproduct. Maakt u reiskosten voor 1 september? Bijvoorbeeld omdat u introductiedagen hebt? Dan heeft DUO voor deze kosten geen compensatie. Dit heeft te maken met wet- en regelgeving. DUO is een uitvoeringsorganisatie en kan niet van wat in wet- en regelgeving staat afwijken.

Lees meer over het aanvragen, koppelen en ophalen van uw studentreisproduct op Studentenreisproduct aanvragen.

Ik ben klaar. Wanneer zet ik mijn studiefinanciering en reisproduct stop?

We kijken naar je uitschrijfdatum. Die is niet altijd hetzelfde als je diplomadatum. Vraag bij twijfel je uitschrijfdatum na bij je school of universiteit.

Per de volgende maand zet je je studiefinanciering stop. Dus word je 30 juni uitgeschreven? Dan zet je per 1 juli je studiefinanciering stop. Je hebt dan tot uiterlijk de 10e van die maand om je reisproduct bij een automaat stop te zetten.

Twijfel je over je uitschrijfdatum? Reis dan niet met je studentenreisproduct. Zo voorkom je een boete.

Ik ben klaar met studeren. Kan ik alvast een aflossing doen voor mijn studieschuld?

Dat kan zeker. Je bepaalt zelf hoeveel en wanneer. Je krijgt geen boete, maar ook geen korting. Alle informatie over extra aflossen

Kom je er toch niet uit of heb je een andere vraag? Neem dan contact op met onze medewerkers via chat, sociale media of telefoon.

Ook goed om te weten

 • Naar het buitenland

  Ga je na de zomer voor je opleiding naar het buitenland? Lees dan hoe het werkt met studiefinanciering en -vergoeding bij stage of studie.

  Studiefinanciering in het buitenland
 • Je diploma gehaald

  Als je een diploma haalt, verandert DUO je prestatiebeurs in een gift. Dat gebeurt meestal automatisch en bijna altijd in januari. Je diploma kun je bekijken én gratis downloaden in het diplomaregister.

  Alles over je diploma
 • Studieschuld terugbetalen

  2 jaar na het stopzetten van je studiefinanciering begin je met terugbetalen. Hoeveel dit per maand is, hangt af van de hoogte van je schuld, de rente en je inkomen.

  Terugbetalen