Ontheffingen, extra faciliteiten en zieke leerlingen
- In het kort
- Ontheffing lichamelijke opvoeding
- Ontheffing 2e moderne vreemde taal in gemeenschappelijk deel atheneum
- Aangepaste afname eindexamen
- Eindexamen spreiden over 2 leerjaren
- Examen spreiden over meer tijdvakken
- Centraal examen op andere locatie
Ontheffing 2e moderne vreemde taal in gemeenschappelijk deel atheneum
Atheneumleerlingen die moeite hebben met taal kunnen ontheffing krijgen voor de 2e verplichte moderne taal in het gemeenschappelijk deel. Het schoolbestuur kan de ontheffing geven als de leerling anders misschien niet zou kunnen slagen. Redenen voor ontheffing zijn:
- Taalstoornis (bijvoorbeeld dyslexie) of een zintuigelijke stoornis, die effect heeft op taal (doofheid, blindheid) (alle profielen)
- Een andere moedertaal dan Nederlands of Fries (alle profielen)
- Extreem talent in bètavakken (NT en NG)
Een ontheffing is geen automatisch recht. De school moet hierover beleid maken, zodat er nooit sprake is van willekeur. De school hoeft de ontheffing niet te melden bij de inspectie. Zie artikel 2.9 Link opent externe pagina Uitvoeringsbesluit WVO 2020.
Moment van ontheffing
Ontheffing moet een school zo vroeg mogelijk in de bovenbouw geven. De bedoeling is dat de leerling zo min mogelijk tijd besteedt aan een vak, dat toch nooit succesvol zal worden afgesloten.
Daarnaast moet de leerling een vervangend vak volgen. Zo vroeg mogelijk is niet per se bij de start van de 4e klas. Het kan namelijk zijn dat juist in de 4e klas blijkt dat het vak voor de leerling niet succesvol is af te ronden. Eind 4e klas of begin 5e klas kan de school de ontheffing dan geven. Ontheffing kan niet meer worden gegeven als de leerling het eindexamen in de taal al heeft afgelegd.
Contact
U kunt uw vraag telefonisch of per e-mail stellen.
Mailen
Stel uw vraag via examenloket@duo.nl. Vermeld uw instellingscode of bestuursnummer. We beantwoorden uw e-mail binnen 5 werkdagen.
Of gebruik het contactformulier.
Bellen
U kunt ons bellen op 070 757 51 77 op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.
Tijdens de Kerstvakantie (week 52 en 1) is het Examenloket telefonisch bereikbaar tot 13.00 uur.
Met Kerst (25 en 26 december) en op Nieuwjaarsdag (1 januari) is het Examenloket gesloten.