Naar In het kort

Waardepapier bestellen

  1. In het kort
  2. Echtheidskenmerken
  3. Mogelijkheden en prijzen
  4. Bestellen

Echtheidskenmerken

Het waardepapier van DUO is extra goed beveiligd tegen namaak. Het bevat zelfs meer veiligheidskenmerken dan het ministerie van OCW voorschrijft. U kunt de echtheidskenmerken zelf controleren. Klik op het plaatje om te vergroten.

In de Regeling modellen diploma's vo Link opent externe pagina leest u welke eisen de wet stelt aan vo-diploma's. In de Regeling modeldiploma mbo Link opent externe pagina leest u welke eisen de wet stelt aan mbo-diploma's.

Watermerk

Een watermerk is een plaatselijke verdikking en verdunning in het papier. Watermerken zijn vrijwel niet na te maken. Het DUO-watermerk bevindt zich in elk document. Houd het document tegen het licht en een gestileerde staatswapen met de tekst ‘Je Maintiendrai’ wordt zichtbaar.


Irisdruk

Het kleurverloop in het DUO-waardepapier is het resultaat van irisdruk. De zachte kleuren kunnen niet gereproduceerd worden door kopieerapparaten. U kunt de irisdruk controleren met een loep of microscoop. De lijnstructuren zijn duidelijk te onderscheiden van de rasters die kopieerapparaten gebruiken.


Microtekst

DUO-waardepapier bevat een microscopisch kleine tekst over Nederland tijdens de Gouden Eeuw. De tekst is te klein voor de meeste kopieerapparaten. U kunt de microtekst controleren met een loep. De tekst staat direct naast het meest rechtse hoofd en luidt: ‘Het portret van Spinoza is beschikbaar gesteld door het Joods Historisch Museum’. De 3 verweven portretten van Comenius, Hugo de Groot en Spinoza zijn ook gedeeltelijk uitgevoerd in microtekst.


Oplichtende vezel

Tijdens de papierfabricage zijn kleurige vezels aangebracht in het waardepapier: blauw, geel, groen en rood. Deze lichten op onder ultraviolet licht. U kunt met een UV-lamp de oplichtende vezels zien.


Chemische beveiliging

Het papier verkleurt als het in aanraking komt met oplosmiddelen, zuren en basen. Pogingen om gegevens te wijzigen, maken het onbruikbaar.

Uniek nummer

Rechts onderaan elk document is een uniek nummer geperforeerd en gedrukt. U kunt ervoor kiezen om deze nummers vast te leggen in uw administratie, maar het hoeft niet.


Contact

U kunt uw vraag telefonisch of per mail stellen.

Mailen

Vragen over logistiek rond examens (bestellen examenopgaven, koppeling tweede correctie) kunt u stellen via examens@duo.nl. Waardepapieren kunt u bestellen via waardepapieren@duo.nl.

Bellen

U kunt ons bellen op 050 599 77 76 op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur.

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Verbergen feedback scherm Sluiten feedback scherm Tonen feedback scherm
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee