Wisselen schoolsoort of leerweg

Wanneer het schoolexamenresultaat (SE-resultaat) in ROD is gezet, staat vast in welke schoolsoort de leerling examen gaat doen: vmbo, havo of vwo. Dit is vóór het 1e tijdvak, meestal vóór de meivakantie.

Bijvoorbeeld: een atheneumleerling die een havo-diploma wil behalen, moet ingeschreven worden als havo-leerling. Als de leerling door het vo is uitbesteed aan het vavo, dan moet er ook bij de vo-school inschrijving zijn voor havo. Scholen moeten dan de se-resultaten ook volgens de havo-regels kunnen bepalen. Direct omrekenen van cijfers mag niet vanwege verschillen in de examenprogramma’s. De school vergelijkt de PTA’s en beoordeelt het werk op inhoud op havo-niveau. Vwo-onderdelen die niet in het havo-eindexamenprogramma staan, tellen niet mee. Ontbrekende onderdelen worden aangevuld.

Overstappen

Ook bij switchen van havo naar vmbo tl geldt dat havo-onderdelen die niet in het programma van vmbo tl zitten, niet meetellen. Wat ontbreekt, moet aangevuld worden. En ook bij verandering van kaderberoepsgericht naar basisberoepsgericht geldt dit.

Als het cspe in het 3e leerjaar wordt afgelegd, is het belangrijk om te bepalen of alle kb-leerlingen op het juiste niveau zitten.

Als een kb-leerling het volgend jaar wil overstappen naar bb, dan is het advies om de leerling al als bb-leerling in te schrijven aan het einde van het 3e leerjaar. Dat is dan voordat het cspe gemaakt is. Het cspe kan dan wel op kb-niveau gemaakt worden. De leerling krijgt het jaar erna een bb-diploma met vak(ken) op hoger niveau, want het eindexamen in het profielvak is op kb-niveau is afgelegd.

Wisselen na uitslag

Als de uitslag is bepaald, kan wisselen van schoolsoort of leerweg niet meer. Ook niet voor gymnasium en atheneum. Kandidaten kunnen alleen slagen voor het eindexamen waarvoor ze zijn ingeschreven.

Gymnasium-atheneum

Een kandidaat die een atheneumdiploma wil behalen moet staan ingeschreven als atheneum-kandidaat. Dit is bepaald in artikel 3.44 Link opent externe pagina Uitvoeringsbesluit WVO 2020. Scholen die alleen gymnasiumonderwijs geven kunnen leerlingen als atheneumleerlingen inschrijven als in hun naamgeving duidelijk staat dat ze ook atheneumonderwijs geven.

Vmbo-tl/vmbo-gl

gl-leerlingen kunnen onder bepaalde voorwaarden een tl-diploma krijgen.

  • Als ze succesvol het eindexamen in de gl hebben afgelegd
  • En, met het extra algemene vak ook geslaagd zouden zijn voor de tl.

Dit is bepaald in artikel 3.45 Link opent externe pagina Uitvoeringsbesluit WVO 2020. Andersom is er geen regelgeving. Leerlingen die ingeschreven staan voor tl, kunnen niet slagen voor gl. Om te kunnen slagen in de gl moet er een gl-inschrijving zijn.

Overstap tl naar gl

De keuze voor gl of tl moet gemaakt worden vóórdat de se-resultaten zijn ingeleverd bij ROD. De inschrijving op dat moment, bepaalt welk diploma de leerling kan halen.

Avo-vakken voor gl en tl zijn gelijk qua inhoud en zwaarte. Scholen kunnen daarom wel trajecten aanbieden:

  • binnen gl: met een extra avo-vak
  • binnen tl: met als extra het beroepsgerichte profielvak en/of beroepsgerichte keuzevakken

Voor het aanbieden van het traject gelden deze voorwaarden:

  • De leerling staat vóór de inlevering van de schoolexamenresultaten ingeschreven voor de leerweg waarin de leerling het diploma wil halen. Dit is namelijk de basis voor de uitslagbepaling.
  • Dat er maximaal 10 kalenderdagen vóór de start van het 1e tijdvak of afname van het cspe in leerjaar 4 gekozen is. Ook al is het centraal schriftelijk en praktisch (cspe) al in leerjaar 3 afgerond. De keuze voor de leerweg hoeft in dit geval nog niet gemaakt te worden voordat de leerling het cspe in het 3e leerjaar aflegt. Er kan nog bijna een jaar mee gewacht worden.

Doorstromen naar havo

Als leerlingen met een vmbo-diploma willen doorstromen naar havo, kan dat als ze 1 extra avo-vak hebben gedaan. Dit is bepaald in artikel 8.9 Link opent externe pagina Uitvoeringsbesluit WVO 2020. 

Dit geldt voor leerlingen uit de gl. Maar, leerlingen met een diploma tl met een beroepsgericht programma als extra vak voldoen niet aan de eis. Volgens de doorstroomregeling kan het extra vak niet een beroepsgericht programma zijn.

Gemengde klassen gl/tl

Het advies is om bij gemengde klassen gl/tl te onderzoeken op welk diploma een leerling de meeste kans maakt. En dit te doen vóór het doorgeven van de schoolexamenresultaten. Met het doorgeven van de schoolexamenresultaten in ROD, wordt namelijk vastgesteld in welke leerweg de leerling eindexamen aflegt.

De tl-leerling met een beroepsgericht programma die een gl-diploma wil halen, moet voldoen aan eisen die gelden voor de algemene vakken in het profieldeel voor het betreffende profiel. En het onderwerp van het profielwerkstuk moet te maken hebben met het gl-profiel.

Cspe in 3e leerjaar

Ongeveer 15% van de leerlingen legt het cspe af in het 3e leerjaar. Dit is meestal een keuze van de school. En het geldt voor de hele groep leerlingen. Bij de keuze voor het afnamemoment, moeten scholen denken aan de gevolgen als leerlingen een andere route gaan volgen. Het advies is dat scholen de leerlingen en ouders tijdig informeren over deze gevolgen.

Overstappen van kb naar bb

Eerder behaalde resultaten tellen niet meer mee als een leerling niet overgaat naar het 4e leerjaar. Dit geldt ook voor leerlingen die overstappen van kb naar bb. Deze leerlingen gaan namelijk binnen hun eigen leerweg niet over naar het volgende leerjaar. Het resultaat van het 3e leerjaar vervalt hiermee. Dit is net als bij andere leerlingen op andere schoolsoorten, die doubleren in het voorlaatste leerjaar. Eerder behaalde examenresultaten tellen ook voor die leerlingen niet meer mee.

Voor scholen die het cspe bij hun kb-leerlingen in het 3e leerjaar afnemen, is het advies te letten op deze punten:

  • De bedoeling is en blijft dat van tevoren is bepaald op welk niveau er eindexamen gedaan wordt. Achteraf wisselen kan niet.
  • Als het nog onduidelijk is welke leerweg het beste past bij een leerling aan het begin van het 3e leerjaar, kan wisselen tijdens het leerjaar wel. Inschrijving bij de start van het 3e leerjaar gebeurt dan als bb- of kb-leerling. Dat hangt af van het geschatte niveau op dat moment.
  • De resultaten van de schoolexamens in het 3e leerjaar zijn de basis om te bepalen op welk niveau een leerling eindexamen doet. Er is altijd overleg met ouders en leerling. Scholen moeten vóór de start van ce/cspe, voor elke leerling bekijken welke leerweg het beste past.
  • Bijvoorbeeld: een leerling zit in de 3e klas basis/kader. Voor de se’s krijgt de leerling steeds een bb-cijfer én een kb-cijfer. Met de resultaten als basis en in overleg met leerling en ouders, wordt bepaald dat de leerling eindexamen gaat doen op bb-niveau. Er is dan een inschrijving als bb-leerling. Als de leerling goed scoort op het beroepsgerichte programma, is afleggen van het cspe wel mogelijk op kb-niveau. Het is dan een vak op een hoger niveau. 
  • Leerlingen die in het 3e leerjaar het cspe hebben afgelegd kunnen dit direct herkansen. In gl is er maar 1 mogelijkheid om te herkansen. Daarom is het advies te wachten tot de resultaten voor de avo-vakken ook bekend zijn. Herkansen in het 4e leerjaar is mogelijk. Dan leggen ze wel het volledige cspe opnieuw af.

Doubleren

Als leerlingen niet overgaan naar het 4e leerjaar vervalt het resultaat voor het cspe, ook al is dat voldoende.

Zakken

Wanneer leerlingen zakken, vervallen alle eerder behaalde resultaten op de centrale examens. Ook die uit het eerdere leerjaar. Het hele eindexamen moet dan het jaar erna opnieuw gedaan worden. Deze regel geldt ook voor het cspe, ook als dat in een eerder leerjaar is afgelegd. Hoe de school het onderwijs organiseert, speelt geen rol.

Contact examenloket

U kunt uw vraag telefonisch of per e-mail stellen.

Mailen

Stel uw vraag via examenloket@duo.nl. Vermeld uw instellingscode of bestuursnummer. We beantwoorden uw e-mail binnen 5 werkdagen.

Of gebruik het contactformulier.

Bellen

U kunt ons bellen op 070 757 51 77 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Tijdens de meivakantie (29 april tot en met 3 mei) is het Examenloket telefonisch bereikbaar tot 13.00 uur.

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Verbergen feedback scherm Sluiten feedback scherm Tonen feedback scherm
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee