Aanvullende beurs wanneer studenten problemen hebben met hun ouders
Studerende inburgeraars van 18 jaar of ouder hebben recht op studiefinanciering. Dit gaat dan om een studie die los staat van het inburgeringstraject. Studiefinanciering bestaat uit de basisbeurs, de aanvullende beurs, het studentenreisproduct en een eventuele lening. De hoogte van de aanvullende beurs is onder andere afhankelijk van het inkomen van de wettige ouders.
Inkomen niet meetellen voor aanvullende beurs
Heeft de student problemen met de ouders? In bepaalde situaties kan de student DUO vragen om het inkomen van één of beide ouders buiten beschouwing te laten. De student krijgt dan misschien toch een (hogere) aanvullende beurs.
In de volgende situaties kan het inkomen mogelijk buiten beschouwing worden gelaten:
- De student is niet erkend door de ouder.
- Het contact met de ouder is verbroken vóór de 12e verjaardag van de student.
- De student heeft een ernstig en structureel conflict met de ouder, over meer dan alleen geldzaken.
- Het gezag van de ouder is door de rechter beëindigd.
- De student is als vluchteling naar Nederland gekomen, zonder de ouder.
- De verblijfplaats van de ouder is onbekend.
- De vastgestelde alimentatie is ten minste 12 aaneengesloten maanden oninbaar.
Wat kunt u doen?
Bent u een onderwijsinstelling of maatschappelijke organisatie? Dan verzoeken wij u deze regeling binnen uw organisatie en netwerk onder de aandacht te brengen. Zo zorgen we er samen voor dat studenten krijgen waar zij recht op hebben.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op duo.nl. Hier leest u ook hoe de student een aanvraag kan doen. Hebt u vragen? Dan kunt u op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur contact opnemen met onze intermediairslijn op 050 - 599 8587. Deze intermediairslijn is voor professionals. Ouders en studenten kunnen bellen met 050-599 77 55.