Studiefinanciering méér dan een lening

Sta jij aan het begin van een studie in het mbo, hbo of aan de universiteit? Dan komt er veel op je af. Een belangrijke vraag voor bijna iedereen: hoe ga ik het betalen? Wat weet jij van studiefinanciering? En van andere mogelijkheden om geld te krijgen? Op deze pagina zit je goed.

Geld van DUO

 • Lesgeld of collegegeld, boeken en studieactiviteiten, ze horen bij je studie. En misschien wil je ook wel die leuke kamer, sporten, uitgaan of op vakantie met vrienden. Als je nadenkt over hoe jij dat allemaal gaat betalen, dan denk je natuurlijk ook al snel aan studiefinanciering. Wat je bij DUO kunt krijgen? Meer dan een lening!

Basisbeurs

In het mbo is de basisbeurs € 88,48 per maand. Woon je niet meer thuis, dan is de basisbeurs elke maand ongeveer € 200 hoger. De basisbeurs is voor mbo 1 en 2 standaard een gift. In mbo 3 en 4 mag je de basisbeurs (inclusief rente) houden als je binnen 10 jaar je diploma haalt. 

Voor hbo en universiteit wordt de basisbeurs heringevoerd. Begin je in studiejaar 2022-2023 met je hbo- of universitaire studie? Dan zou je – als de plannen doorgaan - vanaf september 2023 recht krijgen op een basisbeurs. En zou je achteraf een tegemoetkoming krijgen voor het deel basisbeurs dat je in je 1e jaar bent misgelopen.

Tip : volg de plannen via rijksoverheid.nl Link opent externe pagina

Studentenreisproduct

Met het studentenreisproduct op je OV-chipkaart reis je vrij of met korting door heel Nederland met al het openbaar vervoer. Je kunt kiezen voor een week- of een weekendabonnement. Zo kom je nog eens ergens, zonder telkens een kaartje te kopen. Het reisproduct (inclusief rente) wordt een gift als je op tijd je diploma haalt. Voor mbo 1 en 2 is het studentenreisproduct altijd een gift.

Aanvullende beurs

Een aanvullende beurs kan oplopen tot € 419 per maand. Of je de aanvullende beurs krijgt en hoe hoog die voor jou precies is, hangt af van het inkomen van je ouders en of er bijvoorbeeld nog meer schoolgaande kinderen zijn binnen jullie gezin. Doe je mbo 1 of 2? Dan is de aanvullende beurs direct al een gift. Voor mbo 3 en 4, hbo en universiteit wordt de aanvullende beurs (inclusief rente) achteraf een gift - als je binnen 10 jaar je diploma haalt.

Tip : vraag de aanvullende beurs altijd aan. Je hebt er sneller recht op dan je denkt. Aanvragen hoef je maar 1 keer te doen. Wij berekenen daarna elk jaar of je er recht op hebt.

Denk vooruit: maak alvast een snelle schatting

Met onze rekenhulp maak je heel eenvoudig je eigen begroting. Welke inkomsten heb je elke maand? Welke kosten vliegen er elke maand uit? Blijft er dan nog iets over of moet er dan nog iets bij? De rekenhulp studiefinanciering helpt je snel aan inzicht. Weet je geen details van het inkomen van je ouders? Sla de stap van de aanvullende beurs dan over (gebruik daarvoor de knop Overslaan rechts onderin het rekenscherm).

Rekenhulp studiefinancieringRekenhulp studiefinanciering

Extra lenen bij DUO

 • Hierboven las je al wat je van DUO kunt krijgen, welke onderdelen een gift worden als je je diploma haalt en wanneer je beurs direct een gift is. Ook las je hoe andere studenten aan extra geld komen. Als je een diploma behaalt, kun je schuldenvrij afstuderen. Blijkt uit jouw eigen begroting dat je het financieel toch niet helemaal rond krijgt? Dan is extra lenen bij DUO een optie. Je kunt het bedrag dat je leent iedere maand aanpassen. Belangrijk om te weten: wat je extra leent, moet je altijd terugbetalen.

Wat je moet weten als je gaat lenen

 • Houd rekening met rente

  Over de lening loopt rente, vanaf de maand dat je de lening krijgt. In 2022 is deze rente nog 0%. Vanaf 1 januari 2023 gelden 2 rentepercentages. Voor mbo en hoger onderwijs (oud stelsel) is het percentage vastgesteld op 1,78%. Voor hoger onderwijs (leenstelsel) is het 0,46%. Meer weten? Kijk op duo.nl/renteberekening.

 • Lenen mag, terugbetalen moet

  Ongeveer 2 jaar na je studie begin je met terugbetalen. De rente wordt dan telkens voor 5 jaar vastgezet.

 • Studieschuld en hypotheek

  Als je later een huis koopt en een hypotheek wilt afsluiten, kijkt de bank hoeveel je maandelijks te besteden hebt. Als je een studieschuld hebt, kun je minder hypotheek krijgen.

 • Inkomen partner telt mee

  Heb je later als je je schuld moet terugbetalen een partner? Dan telt het inkomen van je partner mee voor de bepaling van de hoogte van je maandelijkse aflossing.

 • Als je later weinig inkomen hebt

  Heb je later weinig of geen inkomen, dan betaal je automatisch minder terug. Gebruik de rekenhulp maandbedrag hieronder voor een schatting van je maandbedrag.

 • 15 of 35 jaar lang terugbetalen

  Een studieschuld voor mbo moet je in 15 jaar terugbetalen. Voor een studieschuld voor hbo of universiteit krijg je 35 jaar de tijd.

Tip: Maandbedrag berekenen

Besluit je om extra te lenen, bereken dan ook nu alvast hoeveel je later moet terugbetalen.

Rekenhulp maandbedragRekenhulp maandbedrag