Studiefinanciering méér dan een lening

Sta jij aan het begin van een studie in het mbo, hbo of aan de universiteit? Dan komt er veel op je af. Een belangrijke vraag voor bijna iedereen: hoe ga ik het betalen? Wat weet jij van studiefinanciering? En van andere mogelijkheden om geld te krijgen? Op deze pagina zit je goed.

Geld van DUO

 • Lesgeld of collegegeld, boeken en studieactiviteiten, ze horen bij je studie. En misschien wil je ook wel die leuke kamer, sporten, uitgaan of op vakantie met vrienden. Als je nadenkt over hoe jij dat allemaal gaat betalen, dan denk je natuurlijk ook al snel aan studiefinanciering. Wat je bij DUO kunt krijgen? Meer dan een lening!

Basisbeurs

In het mbo is de basisbeurs € 99,94 per maand. Voor hbo en universiteit is het € 121,33. Woon je niet meer thuis, dan is je basisbeurs elke maand ongeveer € 180,- (hbo en wo) tot € 225,- (mbo) hoger. Ook krijgen álle uitwonende studenten in studiejaar 2023-2024 elke maand € 164,30 bovenop hun basisbeurs als gevolg van een tijdelijke koopkrachtmaatregel. De basisbeurs is voor mbo 1 en 2 standaard een gift. Doe je mbo 3, mbo 4, hbo of universiteit, dan mag je de basisbeurs (inclusief rente) houden als je binnen 10 jaar je diploma haalt.

Studentenreisproduct

Met het studentenreisproduct op je OV-chipkaart reis je vrij of met korting door heel Nederland met al het openbaar vervoer. Je kunt kiezen voor een week- of een weekendabonnement. Zo kom je nog eens ergens, zonder telkens een kaartje te kopen. Het reisproduct (inclusief rente) wordt een gift als je op tijd je diploma haalt. Voor mbo 1 en 2 is het studentenreisproduct altijd een gift.

Aanvullende beurs

Een aanvullende beurs kan oplopen tot € 457,- per maand. Of je de aanvullende beurs krijgt en hoe hoog die voor jou precies is, hangt af van het inkomen van je ouders en of er bijvoorbeeld nog meer schoolgaande kinderen zijn binnen jullie gezin. Doe je mbo 1 of 2? Dan is de aanvullende beurs direct al een gift. Voor mbo 3 en 4, hbo en universiteit wordt de aanvullende beurs (inclusief rente) achteraf een gift - als je binnen 10 jaar je diploma haalt.

Tip : vraag de aanvullende beurs altijd aan. Je hebt er sneller recht op dan je denkt. Aanvragen hoef je maar 1 keer te doen. Wij berekenen daarna elk jaar of je er recht op hebt.

Denk vooruit: maak alvast een snelle schatting

Met onze rekenhulp maak je heel eenvoudig je eigen begroting. Welke inkomsten heb je elke maand? Welke kosten vliegen er elke maand uit? Blijft er dan nog iets over of moet er dan nog iets bij? De rekenhulp studiefinanciering helpt je snel aan inzicht.

Bereken studiefinancieringBereken studiefinanciering 2023

Extra lenen bij DUO

 • Hierboven las je al wat je van DUO kunt krijgen, welke onderdelen een gift worden als je je diploma haalt en wanneer je beurs direct een gift is. Ook las je hoe andere studenten aan extra geld komen. Als je een diploma behaalt, kun je schuldenvrij afstuderen. Blijkt uit jouw eigen begroting dat je het financieel toch niet helemaal rond krijgt? Dan is extra lenen bij DUO een optie. Je kunt het bedrag dat je leent iedere maand aanpassen. Belangrijk om te weten: wat je extra leent, moet je altijd terugbetalen.

Wat je moet weten als je gaat lenen

 • Houd rekening met rente

  Over de lening loopt rente, vanaf de maand dat je de lening krijgt. Begin je met studeren in mbo, hbo of wo in studiejaar 2023-2024 of later, dan geldt in 2024 het percentage van 2,56%. Meer weten? Kijk op duo.nl/renteberekening.

 • Lenen mag, terugbetalen moet

  Ongeveer 2 jaar na je studie begin je met terugbetalen. De rente wordt dan telkens voor 5 jaar vastgezet.

 • Studieschuld en hypotheek

  Als je later een huis koopt en een hypotheek wilt afsluiten, kijkt de bank hoeveel je maandelijks te besteden hebt. Als je een studieschuld hebt, kun je minder hypotheek krijgen.

 • Inkomen partner telt mee

  Heb je later als je je schuld moet terugbetalen een partner? Dan telt het inkomen van je partner mee voor de bepaling van de hoogte van je maandelijkse aflossing.

 • Als je later weinig inkomen hebt

  Heb je later weinig of geen inkomen, dan betaal je automatisch minder terug. Gebruik de rekenhulp maandbedrag hieronder voor een schatting van je maandbedrag.

 • 15 of 35 jaar lang terugbetalen

  Krijg je vanaf studiejaar 2023-2024 voor het eerst studiefinanciering voor mbo? Dan betaal je je studieschuld in 35 jaar terug. Had je al studiefinanciering voor het mbo? Dan kan je ook in 15 jaar terugbetalen. Voor een studieschuld voor hbo of universiteit krijg je 35 jaar de tijd om terug te betalen.

Tip: Maandbedrag berekenen

Besluit je om extra te lenen, bereken dan ook nu alvast hoeveel je later moet terugbetalen.

Rekenhulp maandbedragRekenhulp maandbedrag