Home Over DUOHet verhaal van Jeroen en Anne – Werken bij DUO

DUO zoekt een architect. Twijfel je of het iets voor je is? Jeroen Bakker en Anne Cnossen werken op de afdeling Architectuur in Groningen en geven een inkijkje in hun werk.

Jeroen is vanaf 2015 werkzaam bij DUO als senior solution architect. Anne is sinds mei dit jaar manager van de afdeling Architectuur.

Wat doet de afdeling zoal?

Anne: "De afdeling Architectuur bevat de architecten van het ICT-management. Dit zijn senior technisch ingestelde mensen. Zij zijn bezig met het grote plaatje en met zaken op de lange termijn. Zij houden zich bezig met de volgende vragen: Waar gaat het IT-landschap heen? Waar ontwikkelen we dat naartoe? Welke technologieën hebben we daarvoor nodig? Wanneer gaan we die aanschaffen en implementeren? De afdeling houdt zich bezig met het abstracte denken over de as van de technologische inhoud."

Jeroen: "Daarnaast werken wij als afdeling ook aan de vertaling van businesseisen en -wensen naar oplossingen, ook wel solutions genoemd. Dit is waar ik me voornamelijk mee bezighoudt als solution architect. Zo kan het zijn dat er wettelijk iets wijzigt, neem bijvoorbeeld de WDO (Wet digitale overheid). Wij kijken vervolgens naar wat dat qua oplossingen betekent voor DUO."

En hoe bevalt het werk?

Jeroen: "Het werk bevalt mij uitstekend. Wat ik het leukste vind aan het werk, is dat ik met allerlei verschillende disciplines te maken krijg, van managers tot techneuten. Echt van alles. Op elk podium moet je weer een andere modus aannemen om dingen te vertellen. Dit trekt mij erg aan. Ook heb ik veel vrijheid in mijn werk. Dat maakt het voor mij aantrekkelijk."

Anne: “Mijn werk bevalt me goed. Als manager vind ik het architectuurteam het aantrekkelijkste team binnen ICT-management om te mogen managen. De architecten in het team zijn senior professionals die heel goed in staat zijn om zelfstandig te opereren. Ze zijn geschikte brainstormpartners voor de complexe dossiers. Daarnaast mag ik als manager vaak de inhoud induiken, wat ik erg leuk vind. Het is een mooie mix om als manager een team te leiden, maar daarnaast ook bij de inhoud betrokken te zijn."

Hoe omschrijf je de sfeer op de afdeling?

Jeroen: "Op de afdeling heerst een goede sfeer. Momenteel werken we vanwege de coronapandemie helaas vanuit huis. Over het algemeen gaat dit best goed digitaal. Ik persoonlijk mis wel af en toe het elkaar fysiek ontmoeten. Er wordt zeer goed samengewerkt op onze afdeling. Het is niet zo dat er werk op anderen wordt afgeschoven, we doen het echt samen. Iedereen wil elkaar ook echt graag helpen."

Anne: "Ik vind het een leuk en hecht team. Heel veel van de vraagstukken waar wij mee te maken krijgen, vragen om een brede ‘approach’. Omdat de architecten veelal hun eigen specialisaties hebben, is het belangrijk dat er goed wordt samengewerkt. Je hebt elkaars kennis nodig en dat wordt ook veel en makkelijk opgezocht. De samenwerking is goed. Het is een leuke, hechte club."

Waar ben je het trotst op in je werk?

Jeroen: "Het mooie aan mijn werk vind ik, dat ik resultaat boek en dingen gedaan krijg. Dat is niet altijd zo, maar vaak wel. Daar krijg ik een goed gevoel van."

Anne: "Het zijn seniors met heel veel invloed op de organisatie, alle kanten op. Zodra iets technisch een complex verhaal wordt, is het de collectieve brainpower van dit team die voor een goede oplossing zorgt. De lastigste dossiers weten we op die manier recht te trekken. Dat is erg gaaf."

Kun je iets vertellen over het werken bij DUO?

Jeroen: "Ik kan het wel vergelijken met mijn vorige baan, waarbij ik voor KLM heb gewerkt. Door van KLM naar DUO te gaan, heb ik een switch gemaakt van een commerciële naar een ambtenarenomgeving. Ik merk dat er bij DUO meer gepraat wordt over dingen voordat er een beslissing wordt genomen. Alle kanten worden op die manier belicht. Ik vind dat dat zeker zijn charmes heeft."

Anne: "Mijn achtergrond is ook commercieel. Voordat ik bij DUO ging werken, heb ik 10 jaar voor KPN gewerkt. Ik heb gemerkt dat DUO een hele warme en zachte organisatie is, die voor een aanzienlijk deel draait op informele contacten. Dit maakt het warm, persoonlijk en daarmee erg leuk."

Wat voor collega zoeken jullie?

Anne: "Wij zijn op zoek naar iemand met technische inhoud. Je moet echt gek zijn op techniek en technologie om in het team aansluiting te vinden. Het betreft een senior techniekfunctie en die senioriteit brengt onder andere met zich mee, dat er ook weleens problemen zijn van menselijke aard die je op moet kunnen lossen. Soms zul je tot een oplossing moeten komen die niet voor ieder team even acceptabel zal zijn. De gemoederen lopen dan weleens op en dat zul je dan op een goede manier moeten managen."

Jeroen:"We zijn zeker op zoek naar iemand met technische skills. Nu is het wel zo dat die skills tot op zekere hoogte aan te leren zijn. Het is belangrijk dat onze toekomstige collega communicatief erg vaardig is. Hij of zij moet een helikopterview hebben en de hoofd- en bijzaken goed van elkaar kunnen scheiden. Die skills heb je echt nodig."