Home Over DUOHet verhaal van Hans en Jordy – werken bij DUO

DUO zoekt een Senior medewerker Programmagelden. Twijfel je of het iets voor je is? Hans Kamphuis en Jordy van de Scheer werken op de afdeling Programmagelden in Groningen en geven een inkijkje in hun werk. Hans werkt sinds 2007 bij DUO en is coördinator. Jordy kwam in 2018 de afdeling versterken, als Senior Medewerker.  

Laten we beginnen met de naam van de afdeling. Programmagelden. Wat betekent dat eigenlijk?

Hans: “Programmagelden zijn alle gelden die voortvloeien uit het uitvoeren van de wet- en regelgeving. Dus niet het betalen van jouw en mijn salaris, niet de betaling van je bureau, maar wel de betaling van bijvoorbeeld de Studiefinanciering.” 

En wat doet de afdeling zoal?

Hans: “De afdeling programmagelden is verantwoordelijk voor de financiële verantwoording over de Programmagelden naar het ministerie van OCW. Geld dat door DUO wordt uitgegeven aan Studiefinanciering, Inburgering, Lerarenbeurs, Leven lang Lerenkrediet, Kinderopvang, enzovoorts... Het gaat hierbij om miljarden in totaal. Ook treden we op als adviseurs voor onze opdrachtgevers.”

En, bevalt het werk jullie?

Jordy: “Het is een heel leuke functie. Heel afwisselend. Je dag bestaat voor een deel uit uitvoerend werk, maar je bent ook veel in gesprek. Vergaderingen met je eigen team en met andere teams en afdelingen. Maar ook met beleidsdirecties in Den Haag of met Product Owners. Geen dag is hetzelfde. Wat ik heel fijn vind is dat we koffiemomentjes inplannen met collega’s. Klinkt misschien niet heel professioneel, maar het is juist goed om op die manier contact met elkaar te houden. Je leert elkaar beter kennen, in werk en privé. Door het coronavirus is het nu wel wat moeilijker om in contact te blijven, maar we doen ons best.”

Hans: “Je bent een beetje de spil van de organisatie, want niemand kan om onze afdeling heen. Alles komt samen bij Programmagelden. We moeten overal bij betrokken zijn en overal een mening over hebben. Financiële verantwoording is onvermijdelijk en de belangen zijn groot. Alleen al voor OCW heb je het over zo’n 4,5 miljard euro!”

Jordy: “Het geeft echt energie om ergens in te duiken, een grondige analyse te doen en een oplossing aan te reiken voor het “probleem”. We zijn vaak heel oplossingsgericht bezig.”

Hoe omschrijf je de sfeer op de afdeling?

Jordy: “We zijn een team van 13 mensen. Zes senior medewerkers, drie medewerkers, drie comptabelen en een manager. We zijn ook een gevarieerde afdeling. Een goede mix van man, vrouw, jong en oud.” 

Hans: “De sfeer op de afdeling is goed. We werken prettig samen, maar kunnen het privé ook goed met elkaar vinden. Soms pakken we in de zomer wel eens een terrasje samen.”

En werken bij DUO, hoe is dat?

Jordy: “Hiervoor werkte ik bij de semioverheid en nu werk ik voor het eerst voor een echte overheidsorganisatie. Dat heeft verschillende kanten. DUO leidt je goed op, je wordt goed ingewerkt.” 

Hans: “DUO heeft als werkgever de boel goed voor elkaar. We hebben prima arbeidsvoorwaarden. Daarover heb ik niet te klagen.”

Jordy: “DUO is groot, dat maakt het werk afwisselend. Het is ook erg goed voor het uitbreiden van je netwerk. Het is wel een politiek gedreven organisatie, dat maakt dat het soms wat langer duurt om dingen gedaan te krijgen. Je moet wel standvastig zijn. Ik zie daar ook altijd wel weer een uitdaging in.”

Wat voor collega zoeken jullie?

Hans: “We zoeken iemand die kan adviseren aan Beleidsdirecties, ministerie OCW, Financiën en Sociale Zaken, aan het management maar ook gesprekspartner kan zijn van de directies.

Daarnaast is het belangrijk dat onze nieuwe collega de afdeling kan motiveren en mee kan krijgen in vernieuwingen en nieuwe ontwikkelingen. Een enthousiaste persoon die de afdeling mee kan nemen. We zoeken geen ‘haantje’, maar wel iemand die vanuit expertise mensen kan overtuigen. Iemand die de kar kan en wil trekken, die de bühne op kan en die zijn of haar mening durft te geven.”