Home Over DUOHet verhaal van Anna – Werken bij DUO

Anna de Visser werkt als adviseur compliance bij DUO. Marieke Lokhorst, adviseur arbeidsmarktstrategie, wil graag weten wat Anna's werk inhoudt. Anna vertelt over haar passie voor overleggen. En voetbal.

Hoi Anna! Vertel eens, wat voor werk doe je?

Ik ben sinds een jaar adviseur compliance bij Registers en Examens in Groningen. Ik adviseer over privacy, informatiebeveiliging en archiefmanagement. Kort gezegd is het mijn taak om te zorgen dat we netjes omgaan met gegevens van burgers en hun gegevens niet onnodig opslaan.

Ik schrijf adviezen en memo’s over risico’s die verminderd moeten worden en hoe we dat het beste kunnen aanpakken. En ik geef advies over hoe compliance een plek krijgt binnen nieuwe processen.

Wat merkt de burger hiervan?

Als het goed is merken klanten juist niks van mijn werk! We zijn druk bezig om compliant werken binnen heel DUO goed te regelen.

Bij welke directie werk je?

Bij Registers en Examens. Daar valt bijvoorbeeld examens en inburgering onder, maar ook registers van onderwijsdeelnemers en de gegevensleveringen. Dus welke gegevens komen er binnen bij DUO en gaan er weer uit.

Wat voor projecten doe je?

We werken nu bijvoorbeeld aan de vernieuwing van de OTAP-straat (ontwikkel-, test-, acceptatie- en productiefase, red.). Samen met de projectleider en product owners onderzoek ik waar de risico’s kunnen zitten en wat voor gegevens we gaan verwerken. Dan kijken we samen wat we moeten doen om compliant te werken. Ik adviseer ook de directie over risico’s bij nieuwe projecten. Heel leuk om ook op die verschillende niveaus binnen het bedrijf mijn steentje bij te dragen.

Hoe ben je terecht gekomen op deze plek?

Ik heb rechten gestudeerd en na mijn master IT-recht heb ik bij DUO gesolliciteerd. Dit is mijn eerste grote-mensenbaan. Ik had al wat ervaring in de IT, omdat ik zelf al wat programmeerde. (lacht) Niet al te best, maar toch. Die achtergrond is handig, want DUO is eigenlijk 1 groot softwarehuis waarin we veel data verwerken.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Dat verschilt per dag. Ik hou nogal van overleggen, dus ik heb vaak vergaderingen. Een dag zonder overleg vind ik saai. Tussendoor schrijf ik adviezen en zoek ik dingen uit. Meestal werk ik op kantoor, en soms thuis, net hoe het me uitkomt. Als ik moe ben na een dag overleggen ga ik een potje voetballen. Dan heb ik weer energie!

Hoe is je team?

Mijn collega’s en ik werken samen met veel verschillende teams, dus ik word uitgenodigd voor veel borrels. We zijn nu met z’n drieën en hopelijk komt er binnenkort een 4e bij. We sparren veel met elkaar en helpen elkaar met uitdagende casussen.

En wat voor collega zoeken jullie?

Iemand die op verschillende niveaus advies kan geven en breed inzetbaar is, want je krijgt vragen uit alle afdelingen van DUO. Het is heel afwisselend werk. Het is ook handig om een beetje een ICT-achtergrond te hebben.

Wat maakt werken bij DUO leuk?

De afwisseling, de mogelijkheid om meer te leren en cursussen te volgen. Laatst ben ik naar een symposium over privacy in Venetië geweest, dat was fantastisch! En de collega’s: ik werk hier pas een jaar en de collega’s hielpen me mijn draai te vinden. Al die vakantie-uren zijn trouwens ook heel fijn!