Student hbo of universiteit

Particulieren Student hbo of universiteit Weten hoe studiefinanciering werkt

Weten hoe studiefinanciering werkt

Studiefinanciering in het kort

Studiefinanciering voor hbo en universiteit bestaat uit 4 onderdelen: lening, studentenreisproduct, aanvullende beurs en collegegeldkrediet. Lening, reisproduct en collegegeldkrediet zijn er voor iedereen. De aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van je ouders. Studiefinanciering werkt anders als je nog onder het oude stelsel van studiefinanciering valt.

Studiefinanciering: lening of gift

Je studiefinanciering is een lening, die je na je studie moet terugbetalen. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs kunnen een gift worden. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma halen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering.
Haal je geen diploma, dan moet je alles terugbetalen. Behalve de aanvullende beurs in je eerste 5 maanden met studiefinanciering, die mag je altijd houden.

Hoeveel studiefinanciering heb je nodig?

Gebruik de rekenhulp om te zien hoeveel studiefinanciering je nodig hebt.

Hoelang krijg je studiefinanciering voor hbo en universiteit?

Je krijgt voor een 4-jarige hbo- of universitaire studie in totaal 7 jaar studiefinanciering. Een aanvullende beurs is alleen de eerste 4 jaar mogelijk. Het studentenreisproduct krijg je de eerste 5 jaar. Voor opleidingen die langer duren dan 4 jaar kun je langer studiefinanciering krijgen. Je moet al je studiefinanciering binnen 10 jaar opgebruiken.

Aanvragen voor je 30ste

Je kunt studiefinanciering aanvragen en laten ingaan uiterlijk op de 1ste dag van de maand waarin je 30 wordt. Je studiefinanciering loopt na je 30ste gewoon door. Stop je na je 30ste je studiefinanciering, dan kun je die niet meer opnieuw opstarten.

Niet-Nederlanders

Nederlanders kunnen studiefinanciering krijgen. Dit geldt ook voor niet-Nederlanders met een verblijfsvergunning type II, III of IV. Heb je een andere verblijfsvergunning of kom je uit een EU-land? Vul dan het nationaliteitenschema in.

Bijverdienen

Een student hbo of universiteit mag onbeperkt bijverdienen naast de studiefinanciering, behalve als hij onder het oude stelsel van studiefinanciering valt. Onder het oude stelsel is er een grens voor bijverdienen.

Feedback

Wat vind je van de website?

Om de website voor jou nog beter te maken, willen we graag weten wat je ervan vindt. Help je ons verder?

Ja, ik doe mee! Nee, bedankt