Sascha Jansz, KNAW
Sascha Jansz is Coördinator Duurzaamheid bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Zij vertelt over haar ideeën over Samen Verantwoorden.
Wat verwacht je van het programma Samen Verantwoorden?
Met het programma Samen Verantwoorden wordt er integraal gekeken naar de verantwoording en de belasting die dit met zich meebrengt. Én naar hoe dit mogelijk versimpeld, verduidelijkt en vergelijkbaar gemaakt kan worden. Dat is hoognodig. Want als we elkaars jaarverslagen beter kunnen lezen, begrijpen en vergelijken, kunnen we ook makkelijker van elkaar leren.
Hoe ziet verantwoorden er in 2027 uit?
Verantwoorden in 2027 zal er anders uitzien dan nu. Er zal een bredere en meer maatschappelijke blik worden toegepast, inclusief een visie op de toekomst. Dat betekent dat er een meer geïntegreerd verslag is, waarin ook de duurzaamheidsverantwoording wordt meegenomen.
In 2027 zitten we nog volop in het leerproces en groeien we langzaam van een beperkte duurzaamheidsverslaggeving: ‘wat hebben we dit jaar allemaal gedaan?’ naar een meer volwaardige verslaggeving. Inclusief nuttige en vergelijkbare indicatoren, doelstellingen en actieplannen.
Door hier jaarlijks bij stil te staan helpt deze verantwoording bij het opstellen en actueel houden van de strategie en is het dus meer dan alleen een terugblik op het afgelopen jaar.
Wat is het belangrijkste dat nu moet gebeuren?
Het belangrijkste is nu om duidelijke kaders en definities op te stellen. Zodat rapportages van verschillende organisaties ook daadwerkelijk met elkaar vergeleken kunnen worden. Hiermee wordt nu een goed begin gemaakt in de werkgroep duurzaamheid. Daar werken ze aan het makkelijker maken van de dubbele materialiteitsanalyse door deze ook generiek uit te voeren voor de verschillende wetenschaps- en onderwijssectoren.
Dit moet meer zijn dan alleen een checklist. De vraag is dus niet alleen ‘is er een CO2-footprint?’, maar ook juist ‘beslaat deze de volledige bedrijfsvoering?’. En zo niet, wat ontbreekt nog omdat deze data simpelweg (nog) niet beschikbaar is?
Hierbij is het belangrijk om de behapbaarheid goed in de gaten te houden. Dat kan worden ondersteund met een groeimodel. Zo kunnen diegenen die al veel data beschikbaar hebben deze vergelijkbaar maken en delen. Zodat diegenen die net de 1e stappen gaan zetten, gemakkelijk voorbeelden en best practices kunnen terugvinden die ze op dezelfde wijze kunnen toepassen. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om in 1 keer allerlei nieuwe zaken uit te vragen, maar juist om inzichtelijk te maken wat er al wel en nog niet bekend is. Zodat we een beter beeld krijgen van waar we staan en wat we van elkaar kunnen leren.