Gerlof de Jong, Van Ree Accountants
Gerlof de Jong is partner bij Van Ree Accountants. Hij vertelt over zijn ideeën over Samen Verantwoorden.
Wat verwacht je van het programma Samen Verantwoorden?
De onderwijssector is een sector die voor een groot deel wordt gefinancierd met subsidies van het Rijk. Dat brengt met zich mee dat van instellingen gevraagd wordt om zich te verantwoorden over de uitgaven die ze doen en de resultaten die ze bereiken. Een legitieme vraag! Maar deze vraag betekent voor instellingen dat ze een goede structuur moeten inrichten om in de informatiebehoeften te voorzien.
Eén van de doelen van het programma Samen verantwoorden is om te zorgen voor een efficiënte digitale manier van verantwoorden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de jaarrekening en de controleverklaring die door ons als accountants daarbij wordt afgegeven. Om dit op een goede manier in te richten denken we uiteraard graag mee.
Daarnaast zie ik het programma ook als een mooie manier waar alle partijen uit de verantwoordingsketen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan over de inhoud van de gevraagde informatie. Ik merk dat er op het gebied van verantwoording steeds meer gegevens gevraagd worden van onderwijsinstellingen. En dat dit steeds meer vraagt van de organisaties. De vraag daarbij is of dit haalbaar en noodzakelijk is en blijft. En als het dat wel is, hoe dat op een zodanige manier ingericht kan worden dat de administratieve lasten voor de instellingen op een aanvaardbaar laag niveau blijven. Instellingen moeten zich kunnen richten op het geven van onderwijs. Daarbij oog houdend voor de belangen en behoeften van het Rijk als financier. Een stevige uitdaging dus!
Hoe ziet verantwoorden er in 2027 uit?
In 2027 is een volledig digitaal rapportageproces ingericht waarbij iXBRL en digitale assurance de standaard zijn. Idealiter wordt een groot deel van de gegevens, mogelijk met hulp van AI-oplossingen, zonder menselijke of handmatige tussenkomst verwerkt.
Wat is het belangrijkste dat nu moet gebeuren?
Om het doel volledig te bereiken zal er nog geïnvesteerd moeten worden in nieuwe werkwijzen en mogelijk ook in aanpassingen van de software en de registratie van gegevens. Het vraagt ook om een meer doordachte en duidelijke definiëring van de informatiebehoefte vooraf, waarbij het need-to-know principe leidend is.