Staatsexamen

Het staatsexamen is bedoeld voor groepen kandidaten die geen eindexamen kunnen afleggen aan een vo-school. Het kan een oplossing zijn voor:

  • volwassenen, die een heel diploma willen halen
  • volwassenen die zich in een enkel vak willen ontwikkelen en bewijzen
  • leerlingen van particuliere scholen zonder examenlicentie
  • vso-leerlingen

Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) is verantwoordelijk voor het staatsexamen. De Examendiensten van DUO in Groningen doen de organisatie.

Geen volledig staatsexamen

Leerlingen doen eindexamen aan de vo-school waar ze staan ingeschreven. Ze hebben recht om aan die school hun opleiding af te ronden. Dit is bepaald in artikel 2.51 lid 1 Link opent externe pagina WVO 2020. 

Deze aan een vo-school ingeschreven leerlingen kunnen daarom nooit een heel staatsexamen doen. Ook niet als ze door omstandigheden weinig naar school zijn geweest en vervangend onderwijs hebben gehad. Het is wel mogelijk dat het schoolexamen en het centraal examen op locatie wordt afgenomen. Dit moet altijd in overleg met de inspectie.

Aangepast onderwijsprogramma

Scholen kunnen voor hulp bij het maken van een aangepast onderwijsprogramma voor langdurig zieke leerlingen terecht bij:

Staatsexamen in een extra vak

Leerlingen die eindexamen doen op een vo-school kunnen wel in een extra vak staatsexamen afleggen. Dit is geregeld in artikel 3.33 lid 4 Link opent externe pagina van het Uitvoeringsbesluit WVO 2020. Het moet gaan om een vak dat de school zelf niet aanbiedt. Dit vak komt extra bij het vakkenpakket waarin de leerling examen doet. Dit is bedoeld voor leerlingen die meer willen en kunnen doen.

Vaak gebruiken native-speakers deze mogelijkheid voor talen die op weinig scholen worden gegeven. Bijvoorbeeld: Russisch, Arabisch, Turks of Chinees. Door examen te doen in hun moedertaal wordt de slagingskans groter. Een hoog cijfer voor dit extra vak kan onvoldoendes goedmaken.

Meetellen staatsexamen bij uitslagbepaling

Een leerling die in een extra vak staatsexamen wil doen moet dit op tijd melden aan de school. Bij voorkeur aan de examensecretaris. Het vak kan dan meetellen bij de uitslagbepaling. De leerling moet het deelstaatsexamen in hetzelfde jaar behalen als waarin de school de uitslag bepaalt. Scholen moeten dan wachten met de officiële uitslagbepaling totdat het cijfer bekend is van het afgelegde staatsexamen.

Het centraal examen voor het staatsexamen is op hetzelfde moment als de andere centrale examens. Het college-examen is in de eerste 3 weken van juli. Dit gebeurt op 3 plaatsen in Nederland (Ede, Zwolle en Tilburg).

Staatsexamen uitslag

In sommige gevallen kan nog vóór de zomervakantie het cijfer van het staatsexamen bekend zijn. Dit zou kunnen als de leerling kiest voor de plaats waar als eerste de mondelinge college-examens worden afgenomen. En de school zit in de regio waar het laatst de zomervakantie begint. De school kan dan het diploma nog geven voordat de zomervakantie begint.

In andere gevallen kan de school de officiële uitslag pas eind augustus bepalen en het diploma uitreiken. De school kan al wel eerder vertellen dat de leerling is geslaagd.

Contact examenloket

U kunt uw vraag telefonisch of per e-mail stellen.

Mailen

Stel uw vraag via examenloket@duo.nl. Vermeld uw instellingscode of bestuursnummer. We beantwoorden uw e-mail binnen 5 werkdagen.

Of gebruik het contactformulier.

Bellen

U kunt ons bellen op 070 757 51 77 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.

Tijdens de meivakantie (29 april tot en met 3 mei) is het Examenloket telefonisch bereikbaar tot 13.00 uur.

Niets missen?

Het onderwijs is constant in beweging. Abonneer u op onze nieuwsbrief.

Verbergen feedback scherm Sluiten feedback scherm Tonen feedback scherm
Wat vindt u van de website?

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee

We willen onze website graag verbeteren. Helpt u ons verder? Het duurt ongeveer 1 minuut.

Ja, ik doe mee